OBREZANA

Obrezali viteško trto

Objavljeno 26. marec 2014 17.20 | Posodobljeno 26. marec 2014 18.22 | Piše: Oste Bakal
Ključne besede: trta

Pomurski člani dveh vinskih viteških redov so družno obrezali trto v Pečarovcih.

V viteški slogi je moč. Foto: Oste Bakal

Medtem ko so večino trsov v vinorodnih goricah že pripravili na vinski letnik 2014, so na vrsti še simbolni rezi, ki postajajo prava turistična zanimivost.

Tudi 14 članov pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina in 30 pomurskih članov Združenja evropskega reda vitezov vina ima v teh dneh polne roke dela, saj so botri številnim vinskim trtam. Zelo lepo uspeva tista na tako imenovanem bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih v občini Puconci. Pred znano gostilno Zelko ali Pri Šöjtiju so pomurski vitezi vina že leta 2003 zasadili tri najbolj znane sorte regije (radgonsko ranino, traminec in laški rizling), potem pa še znamenito modro kavčino, cepič najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta. Toda viteška v Pečarovcih je samo ena, radgonska ranina, ki so jo tudi prvo zasadili.

Slavnostni rez, že enajsti po vrsti, sta v imenu redov in navzočih 25 vitezov opravila mag. Alojz Režonja in Milan Kolarič, trte je blagoslovil Jože Hozjan, župnik Rimskokatoliške cerkve v Pečarovcih, v bližnji gostilni pa jih je ob tem razvajal kuharski mojster Dušan Zelko.

Nekaj vinskih prigodnic so zapeli pevke in pevci domačega pevskega zbora TKŠ Pečarovci, navzoče pa sta nagovorila vodja omizja Pomurja Združenja evropskega reda vitezov vina Ignac Rajh in Ernest Ebenšpanger v imenu konzula omizja Pomurja Slovenskega reda vitezov vina Franca Škrobarja

Deli s prijatelji