KRIZA

Obresti rastejo, Bratuškova finančne Evrope ni prepričala

Objavljeno 10. april 2013 15.21 | Posodobljeno 10. april 2013 15.23 | Piše: D. P., STA

Tuji mediji so po odobritvi finančne pomoči Cipru kot naslednjo v vrsti za pomoč začeli omenjati Slovenijo, položaj naše države pa je začel nato skrbeti tudi nekatere institucije.

LJUBLJANA – Zahtevana donosnost na slovenske 10-letne obveznice danes na sekundarnem trgu precej niha. Na elektronski borzi MTS je bila okoli 13. ure pri 6,41 odstotka, kar je 0,35 odstotne točke nad izhodiščem. Obresti se sicer zvišujejo zlasti na račun špekulacij, da bo Slovenija potrebovala mednarodno pomoč.

Zraslo do 7%

Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo 10 let je bil še sredi marca okoli petodstoten, konec meseca pa se je že močno približal sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki sicer po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Tuji mediji so po odobritvi finančne pomoči Cipru kot naslednjo v vrsti za pomoč začeli omenjati Slovenijo, položaj naše države pa je začel nato skrbeti tudi nekatere institucije.

Previdnostno posojilo, da se prepreči kaos?

Inštitut za mednarodne finance (IIF) je denimo v torek evropske oblasti pozval, naj Sloveniji zagotovijo previdnostno posojilo in se tako izognejo morebitni poznejši obsežnejši finančni pomoči naši državi. Po oceni IIF bi sicer slovenski vladi lahko med letošnjim letom in letom 2015 zmanjkalo med 9,3 in 11,8 milijarde evrov.

Bo kos vsemu?

A predsednica vlade Alenka Bratušek je ob torkovem obisku Bruslja zatrdila: Slovenija bo svoje probleme rešila sama, špekulanti pa naj svoje ocene utemeljujejo z dejstvi in številkami, ne zgolj z ugibanji. Predsednik komisije Jose Manuel Barroso je izrazil zaupanje, da bo Slovenija kos izzivom, ob tem pa opozoril, da je pred njo zahtevna naloga.

V tem hipu ne potrebujemo

Tudi v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so na torkovi predstavitvi poročila o Sloveniji v Ljubljani ocenili, da država trenutno ne potrebuje finančne pomoči iz evrskih mehanizmov, saj lahko sama izpolnjuje svoje obveznosti.

Deli s prijatelji