PRIBITEK

Obresti na slovenske obveznice nad šest odstotkov

Objavljeno 03. junij 2013 19.55 | Posodobljeno 03. junij 2013 19.57 | Piše: STA, S. U.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 4,67 odstotne točke.

LJUBLJANA – Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu danes še dodatno krepi. Obresti na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 so bile na elektronski borzi MTS okoli 15. ure pri 6,23 odstotka, kar je 0,10 odstotne točke nad petkovo zaključno ravnjo. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 4,67 odstotne točke.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli 5-odstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati. Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Nazadnje je imela Slovenija tako visoke obresti avgusta lani, ko so se že zelo približale osmim odstotkom. Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev 5-letnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic.

Dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja

Kljub temu da Evropska komisija minuli teden ni sprožila postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij in je naša država dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja, pa so obresti po novici, da se je slovenski bruto domači proizvod (BDP) v letošnjem prvem četrtletju na letni ravni skrčil za 4,8 odstotka, v petek znova presegle šest odstotkov.

Danes se sicer na MTS zvišuje tudi donos do dospelosti 10-letnih obveznic nekaterih drugih ranljivih članic območja evra. Obrestna mera na italijanske papirje se je do 15. ure zvišala za 0,04 odstotne točke na 4,20 odstotka, na portugalske za 0,16 odstotne točke na 5,82 odstotka, na španske pa za 0,06 odstotne točke na 4,51 odstotka.

Deli s prijatelji