VEBER SE POSLAVLJA

Obrambni resor bo začasno prevzel Židan

Objavljeno 09. april 2015 18.42 | Posodobljeno 09. april 2015 18.42 | Piše: STA, Mo. S.

V stranki SD so potrdili, da bo Dejan Židan začasno prevzel še ministrstvo za obrambo, kandidata za naslednika Janka Vebra pa še nimajo.

Dejan Židan in Janko Veber.

LJUBLJANA – Po najverjetnejši današnji razrešitvi ministra za obrambo Janka Vebra bo vodenje obrambnega resorja začasno prevzel predsednik SD in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, so za STA potrdili v stranki. Židan je sicer povedal, da bo svoje stališče o tem, ali naj SD ostane v koaliciji ali ne, povedal že danes po seji državnega zbora.

Kandidata še nimajo

Po predstavitvah poslanskih skupin kaže, da se bo Veber zaradi naročila analize posledic prodaje Telekoma moral posloviti od funkcijeimage. Predsednik vlade je Židanu ponudil, da po najverjetnejši razrešitvi ministra začasno sam prevzame vodenje ministrstva za obrambo. Verjetno zato, ker to ministrsko mesto po koalicijski pogodbi pripada SD, je v izjavi za javnost po prekinitvi seje ugotavljal Židan. A kandidata za novega ministra SD še nima, saj želijo po njegovih besedah ravnati postopno. Kot pravi, se sicer pogosto piše, da je na »klopi SD dolga čakalna vrsta«, v javnosti se omenja različna imena, vendar pa se stranka o tem še z nikomer ni pogovarjala.

Ne vedo niti tega, ali ostajajo v koaliciji

»Če se bo stranka slučajno odločila, da ostane v vladi še naprej, pa bo začela pogovore z različnimi kandidati,« je pojasnil Židan. O razpletu današnjega dogajanja bo v petek razpravljalo predsedstvo SD. Židan bo svoje stališče o tem, ali naj ostanejo v vladi ali ne, sporočil že danes. Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je v izjavi novinarjem že povedal, da je osebno naklonjen temu, da ostanejo v koaliciji.

Veber se bo po najverjetnejši razrešitvi vrnil v poslanske klopi in nekatere v koaliciji skrbi, da bo svoja zaostrovanja v odnosu do predsednika vlade nadaljeval. Židan sicer ocenjuje, da je prav, da bi Veber nadaljeval svoja prizadevanja, ki zadevajo opozorila pri prodaji Telekoma.

Deli s prijatelji