PLAGIATORSTVO

Obračunavanje Tanka in Bratuškove v parlamentu

Objavljeno 17. junij 2013 14.45 | Posodobljeno 17. junij 2013 14.45 | Piše: A. L.

Tanko je na goljufive poslance iz vrst SDS pozabil in je o počasnem raziskovanju plagiatorstva vpraševal premierko.

LJUBLJANA – »Kakšno je vaše stališče do plagiatorstva v visokem šolstvu in kaj je vzrok za tako dolgo preverjanje, ko je v javnem interesu, da se zadeve raziščejo čim hitreje?« je premierko Alenko Bratušek povprašal poslanec SDS Jože Tanko.

Ni mu ostala dolžna

Premierka je Tanka hitro opomnila na njegovega poslanskega kolega Branka Mariniča, ki je bil obsojen, a je tudi po obsodbi sedel v poslanskih klopeh. Opomnila ga je tudi na poslanko Alenko Koren Gomboč, ki je ravno tako obsojena. »Nikoli nismo slišali, kaj pomeni, če poslanec kupi spričevalo,« je dejala. Dodala je, da je sama jasno povedala, kaj bo eventualno naredila, in tudi pojasnila, kako je delo nastajalo. »Gospod Tanko, niste tisti, ki mu bom polagala račune. Kakršna koli odločitev fakultete bo, iz mojih ust ne bo slišati, da gre za politično motiviran proces. Ne bom prižigala sveč, ampak bom spoštovala odločitev,« je zaključila.

Tanko nezadovoljen z odgovori

Tanko ji je odvrnil: »Niste mi odgovorili na nobeno vprašanje. Dva ministra vaše vlade prihajata s FDV, tudi recenzent prihaja s FDV in je bil tudi politik SD, tudi predsednik stranke SD je profesor na FDV. Skratka, menite, da bi bil lahko vzrok za takšno počasno odločanje politični interes in močna povezanost vas in SD, ne pa tehnična težavnost preverjanja plagiata?« Pri tem ga je predsednik državnega zbora (DZ) Janko Veber opozoril, da je premierka dolžna odgovoriti za področja, za katera je pristojna, za SD pač ni.

Premierka: Niste pristojni odločati

Bratuškova je Tanku odgovorila: »Vesela sem, ker očitno s to vlado nimate težav. Z veseljem vam še enkrat povem, da bi morala biti stopnja tolerance do plagiatorstva nična.« Glede časa odločanja pa mu je preprosto dejala, naj pokliče na univerzo. Poudarja, da ne ve niti, kako je komisija sestavljena, obtožbe glede predsednika stranke SD pa da so popolnoma neprimerne. »Vi niste pristojni, da presojate, ali je moje delo plagiat. Mogoče se lahko tukaj na tem mestu začnemo pogovarjati, ali bi delala kot vi. Mogoče bi bilo prav, da obstajajo različni organi, ki presojajo, in da je treba odločitve spoštovati. Za vas je prav samo tako, kot mislite vi. Za vse ostale pa bi moralo biti, da je prav tako, kot odločijo organi.«

Tanko s tem ni bil zadovoljen, zato je zahteval razpravo v zvezi z odzivom predsednice vlade, saj da ni dobil ustreznih odgovorov.

Deli s prijatelji