LESTVICA NAJBOGATEJŠIH

Obogateli z dobro idejo

Objavljeno 09. november 2014 21.00 | Posodobljeno 09. november 2014 21.06 | Piše: Staš Ivanc

Med najbogatejšimi Slovenci je letos rekordno veliko podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo.

Govoreči Tom s prijateljema Foto: Tomi Lombar/Delo

Na vrh letošnje lestvice najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager, sta se po lanskem tretjem mestu in s 127 milijoni evri premoženja zavihtela zakonca Samo in Iza Login, ustanovitelja podjetja Outfit7. Njuno premoženje se je po oceni sestavljavcev lestvice v enem letu povečalo na dobrih 617 milijonov evrov (več kot trikrat). Je tudi prvo slovensko podjetje v zasebni lasti, ki je preseglo vrednost milijarde evrov.

Na lestvici sto najbogatejših Slovencev je kar sedem družbenikov podjetja Outfit7, ki je svetu predstavilo govorečega mačka Toma in za njim še kopico drugih govorečih bitij. Poleg Sama in Ize Login je na petem mestu Marko Pistotnik (192 milijonov), na osmem Simon Rade (96,6 milijona), na 12. sta Rok in Nika Zorko (60,4 milijona), na 18. in 19. mestu sta Matej Romih in Tadej Miklič s po 48,3 milijona, na 39. pa še Marko Štamcar s 24,2 milijona evri.

Davke plačujejo drugje

Zanimivo pa je še nekaj. Najbogatejši Slovenci z vrha lestvice so lastništvo svojih podjetij skupaj s stalnim bivališčem preselili v države, ki so davčno bolj prijazne od naše. Njihovi davki torej polnijo proračune na Cipru, Nizozemskem, ZDA itd.

Outfit7 pa ni edino podjetje z lestvice, ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo in bi ga lahko uvrstili med uspešna slovenska zagonska podjetja oziroma startupe. Na 26. mesto se je z 31,7 milijona evri premoženja uvrstil Mihael Mikek, soustanovitelj Celtre, ki se ukvarja z razvojem aplikacij za mobilni marketing in oglaševanje. Celtra je od ustanovitve leta 2006 zrasla v uspešno podjetje z več kot 130 zaposlenimi in sedežem v ameriškem Bostonu, pisarne pa ima še v Ljubljani, New Yorku, Chicagu, San Franciscu, Los Angelesu, Londonu in Tokiu. Z njihovim orodjem za oblikovanje digitalnih oglasov je bilo narejenih že več kot 250.000 reklam v več kot 30 državah, razvili pa so tudi izdelek Rich Media Post for Facebook, ki blagovnim znamkam omogoča, da enostavno in hitro oblikujejo oglase in jih objavijo kot sporočila na svojih profilih na facebooku. Med uporabniki so blagovne znamke, kot so Angry Birds, AT&T, Dunkin’ Donuts, Macy’s, Mars Chocolate North America in Paramount Picture.

Virtualna borza

Triinštirideseto mesto lestvice si vsak s po 22,9 milijona evri delita mlada poslovneža Nejc Kodrič in Damijan Merlak, ki sta leta 2011 ustanovila borzo Bitstamp, namenjeno trgovanju z virtualno valuto bitcoin. Gre za prvo decentralizirano valuto, ki omogoča plačevanje brez posrednikov oziroma bank, transakcije so izjemno hitre, provizije pa nizke (od 0,2 do 0,5 odstotka). A ker je trgovanja z bitcoini čedalje več, je iz malih provizij zraslo veliko bogastvo. Prek njune borze na dan steče za okoli štiri milijone dolarjev poslov z bitcoini, v zadnjem mesecu jih je bilo za 162 milijonov dolarjev (128 milijonov evrov). Konec minulega leta in na začetku letošnjega, ko je bitcoin dosegal rekordne vrednosti tudi do 1000 dolarjev (zdaj je vreden okoli 340 dolarjev), so imeli na Bitstampu kar za 800 milijonov dolarjev (632 milijonov evrov) poslov na mesec.

Na lestvici je letos rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Med njimi je tudi Jure Knez, ki je z 20,7 milijona evri zasedel 53. mesto. Knez je strokovni direktor trboveljske družbe DEWESoft. Izdeluje programsko opremo in merilne instrumente, ki jih uporabljajo tudi pri ameriški vesoljski agenciji Nasa, Ferrariju, Boschu in Boeingu ter ekipe v formuli ena in večina evropskih proizvajalcev avtomobilov.

Prvih deset (ime in priimek, podjetje, premoženje v mio. evrih):

1. Samo in Iza Login Outfit7 617,2
2. Sandi Češko Studio Moderna 390,7
3. Albin in Tatjana Doberšek Engineering Dobersek 325,8
4. Joc Pečečnik Interblock 226,3
5. Marko Pistotnik Outfit7 192
6. Zoltan Varga Och-Ziff Capital Management Group 125,5
7. Igor Lah Aluber, Ampelus 105,5
8. Simon Rade Outfit7 96,6
9. Darko Horvat Aktiva Holdings, nepremičnine 81,7
10. Petra in Gabrijel Rejc Efaflex 74,6

 

Trgovec z emisijskimi kuponi

Belektron je podjetje Boštjana Bandlja, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi in je 33. na lestvici. Kupone je pred kakim desetletjem začela izdajati EU, da bi omejila izpuste ogljikovega dioksida, Belektronu pa je uspelo v poslu, kjer prevladujejo velike investicijske banke in energetske družbe. Bandljevo podjetje je leta 2012, ko se je v Evropi vzpostavil trg z emisijskimi dovolilnicami za letalski promet, sklenilo prvi posel sploh na novem trgu. Danes ima Belektron poslovne partnerje v več kot 30 državah po svetu.

 

Kaj je startup

Lani je bilo pri nas okoli 150 zagonskih podjetij, ki so zaposlovala 1400 ljudi. Slovenski startupi so od leta 2007 privabili za več kot 40 milijonov evrov investicij, večinoma tveganega kapitala iz tujine. Tovrstno podjetništvo je pomembno zaradi inovacij, novih delovnih mest in gospodarske rasti, v poslovno okolje prinaša konkurenčnost. Dobra ideja še ne pomeni, da jo bo trg sprejel in da bo podjetje uspešno. Brez natančne raziskave in analize trga se kaj hitro zgodi, da startup kmalu po ustanovitvi tudi ugasne. Raziskave kažejo, da jih uspešno posluje komaj slaba petina.

 

Deli s prijatelji