SOCIALNI TRANSFERJI

Obljubljeni denar vendarle bo

Objavljeno 05. marec 2012 08.56 | Posodobljeno 05. marec 2012 08.56 | Piše: T. L., STA

Centri za socialno delo bodo danes izplačali 7500 akontacij in denarnih socialnih pomoči.

V EU le štiri države dopuščajo prikrivanje podatkov o financerjih političnih strank in volilnih kampanj, med njimi je tudi Slovenija

LJUBLJANA – Centri za socialno delo bodo danes izplačali 7500 akontacij za socialne transferje in novih odločb o denarni socialni pomoči. Ker centri za socialno delo zaradi nove zakonodaje sproti odločajo o številnih prošnjah, bodo v naslednjih mesecih izvedli več izplačil na mesec.

Centri za socialno delo so od uvedbe nove socialne zakonodaje z letošnjim letom odločili o 110.000 pravicah. To je šele tretjina vseh pravic, o katerih morajo odločiti, gre pa tako za nove vloge kot tiste, ki so prenesene še iz časa pred novo zakonodajo. V skoraj četrtini že odločenih primerov, natančneje 26.000, gre za izplačilo denarne socialne pomoči.

Več kot 10.000 vlog le na mariborskem centru

Generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo Davor Dominkuš je konec minulega tedna na novinarski konferenci pojasnil, da imajo največ dela s prošnjami za denarno socialno pomoč centri za socialno delo na severovzhodnem delu države. Samo na območju mariborskega centra za socialno delo imajo več kot 10.000 vlog za izplačevanje denarne socialne pomoči, na ptujskem območju pa je takih vlog okoli osem tisoč.

Zaposleni na centrih za socialno delo pa morajo odločiti še o več kot 200.000 pravicah. Pri tem je Dominkuš izpostavil, da dejstvo, da o teh pravicah še ni odločeno, ne pomeni, da ljudje ne prejemajo transferjev, saj so upravičeni do akontacije. Kar 90 odstotkov vlog, ki so v reševanju, je po njegovih besedah »pokrito z izplačili«.

Deli s prijatelji