PREVENTIVNI PREGLED

Obljubljajo zdravje, prodajajo meglo

Objavljeno 08. maj 2016 21.02 | Posodobljeno 08. maj 2016 21.57 | Piše: Staš Ivanc

Številna podjetja vabijo na preventivne preglede z napravami zapletenega imena, ki znajo ugotoviti, kaj vse je narobe z našim zdravjem, še preden se pojavijo simptomi. Na koncu se izkaže, da gre le za prodajo določenih »zdravilnih« izdelkov, ki niso ravno poceni.

Verjetno ste že kdaj prejeli kakšno vabilo za preventivni pregled, na katerem vam s posebno napravo neinvazivno, neboleče in preprosto pregledajo celoten organizem, od srca, ožilja, možganov, hrbtenice, avtonomnega živčnega sistema, limfnega sistema, endokrinega sistema, sklepov, pljuč, ščitnice do prebavil, jeter, sečil, prostate, dojk in rodil. To mora biti res odlično, marsikdo pomisli, saj pregled po metodi NLS (nonlinear system), kakor se po navadi imenuje, zaznava zgodnje spremembe v delovanju organov, in to še pred pojavom simptomov bolezni, ter natančno locira mesta sprememb. Za pregled se ni treba ne sleči ne sezuti.

In komu priporočajo tovrsten pregled? Kakor pravijo v pisnih vabilih in na spletnih straneh, ljudem nad 40 ali 50 let, ki želijo izvedeti več in odkriti težave pravočasno, imajo preveliko telesno težo, težave s holesterolom in povišanim krvnim tlakom, sladkornim in ledvičnim bolnikom, ljudem, ki imajo v družini bolezni srca in ožilja, tistim, ki imajo občutek mraza ali bolečine v nogah, dolgoletnim kadilcem (tudi nekdanjim), tistim, ki slabo spijo, jih boli glava, so hitro utrujeni, zadihani. Skratka – vsem. Toda pravi namen pregleda ni skrb za zdravje, ampak prodaja izdelkov, ki naj bi pomagali pri številnih težavah, pa naj gre za mazila, odeje, kristale, energetsko vodo, skoraj praviloma nekaj, česar uradna medicina ne priznava kot zdravilo.

Tečni novinarji

Pred nedavnim sem v nabiralniku našel vabilo na preventivni pregled Centra preventivne diagnostike Ljubljana (cpd-lj.si). Zdelo se mi je nekam znano, zato sem malce pogledal po spletu in arhivih. Gre za naslednika nekdanjega Društva za izboljšanje zdravja in počutja (telefonska številka je ostala ista), ki je lani izvajalo preglede s kvantnim magnetnoresonančnim analizatorjem po Sloveniji in nato strankam prodajalo kristalne posteljne podloge, ki da pozdravijo marsikaj. Za obema stoji podjetje Igasi, d. o. o. Zdaj po »znižani« ceni 10 evrov ponujajo pregled po metodi NLS, ki jo označujejo za »najsodobnejšo tehnologijo za zaznavanje nepravilnosti v človekovem organizmu«. Tržni inšpektorat je društvu lani izdal upravno odločbo zaradi nepoštene poslovne prakse, saj so ugotovili, da »zavaja potrošnike glede identitete subjekta, ki storitev opravi, pa tudi glede značilnosti storitve, saj z njeno predstavitvijo ustvarja vtis, da preglede opravi zdravstveno osebje, čeprav to ne drži«.

Časnik Večer in RTV Slovenija sta na teren poslala novinarje oziroma sodelavce pod krinko, ki so odkrili marsikaj zanimivega. Večerova novinarka se je Društva za izboljšanje zdravja in počutja in njihovega načina dela lotila predvsem s sarkazmom, medtem ko je bil prispevek nacionalne televizije neposrednejši in ostrejši. Večerova kolegica je z dobro mero humorja opisovala nebuloze, ki jih je stresalo »strokovno medicinsko osebje«, in opisala glavni namen pregleda: prodaja precej drage biokristalne podloge – s popustom. Pri nacionalki pa se je avtorica prispevka zadeve lotila udarneje, a se je hitro videlo, da novinarji, sploh televizijski, na takšnih preventivnih pregledih niso ravno zaželeni. Njihova skrita kamera pa je pokazala marsikaj.

Odgovor podjetja Igasi

Obrnili smo se tudi na Igasi. Zelo hitro smo prejeli odgovor s prošnjo, da objavimo odgovore v celoti. Kakor je zapisal direktor Luka Golob, so »žalostni, ko nekdo objavi samo tisto, kar želi, in nas s tem nalašč očrni«.

Za začetek nas je zanimalo, za kakšen pregled gre. »Gre za preventivni pregled. Najbolje je, da v google vtipkate NLS-pregled in vam pokaže par rezultatov. Gre za preventivni pregled, ki ga izvajajo tudi nekatere klinike. Isti način pregleda je bil predstavljen tudi na Viziti (Pop TV) leta 2009.«

Zanimalo nas je tudi, kakšne izdelke in rešitve ponujajo ljudem, ki pridejo na pregled, in kakšen je njihov »najbolje prodajani izdelek«, ki ga omenjajo v vabilu. »Tukaj je odgovor na obe vprašanji: predstavimo podlogo biocrystal. Gre za patentirani izdelek, za katerega imamo ekskluzivne pravice za prodajo v Sloveniji. Za podlogo stoji več kot 500 priporočil naših strank in dveh doktorjev medicine, naših zadovoljnih uporabnikov. Tega ne skrivamo, to imamo objavljeno na spletni strani in omenimo tudi v vabilu.« Na omembo, da je društvo prodajalo »kristalne posteljne podloge, ki da pozdravijo marsikaj«, nas je popravil, »saj ne trdimo, da je naša biocrystal podloga čudežna. Imamo priporočila naših uporabnikov, ki jih s ponosom pokažemo, vendar opozorimo, da ljudje nismo enaki drug drugemu.«

Glede odločbe tržnega inšpektorata pa je pojasnil: »Ko smo začeli preglede, smo ustanovili Društvo za izboljšanje zdravja in počutja in, tako kot to počnemo zdaj, obveščali ljudi, da smo v njihovem kraju ter izvajamo preventivne preglede in ozaveščamo ljudi o skrbi za zdravje. Inšpekcija nas je opozorila, da delamo narobe, ker na pregled vabimo kot društvo, račun za pregled pa izstavimo kot podjetje Igasi (zavajanje identitete) ter da imamo na vabilu slike doktorjev, medtem ko pregledov niso opravljali doktorji. Napake smo priznali in takoj spremenili sistem. Inšpektorica nas je pohvalila, da smo podjetje, ki se odzove oziroma upošteva navodila. Društvo smo zaprli in začeli vabiti kot podjetje Igasi. Zaposlili smo medicinsko osebje: trenutno imamo zaposlenih pet medicinskih sester in enega brata.«

Mnenje specialista

Za mnenje glede tovrstnih preventivnih pregledov smo se obrnili še na strokovnega direktorja interne klinike prof. dr. Zlatka Frasa, ki je povedal, da so ravno na nedavnem razširjenem strokovnem kolegiju na podlagi pobude zdravstvenega inšpektorata govorili prav o tovrstnih metodah v smislu, ali je to zdravstvena dejavnost in kdo lahko to počne. Dr. Fras je med sprehodom čez postopek pregleda pokomentiral, da si krvni tlak lahko že zdaj izmeri vsak sam, pri meritvi pljučne funkcije pa se že postavlja vprašanje, ali lahko meritev opravi kdor koli: »Bistveno je, da nekdo to interpretira – tukaj piše, da gre za pregled, kar implicira, da oni tudi rečejo, ali je nekdo bolan ali zdrav.«

»Tudi mi uporabljamo metode merjenja krvnega tlaka in pljučne funkcije, ne vem pa, kaj naj bi se počelo z zakisanostjo in bazičnostjo sline, glede metode NLS pa... Oprostite izrazu, ampak to je bulšit. Tukaj sploh ne piše, za kaj gre. O isti stvari je lani pripravila prispevek novinarka RTV, ki je ugotovila tudi to, da so ciljali predvsem na upokojence, ki so jim dajali letake v nabiralnike in jim celo donirali pregled.«

Štirje državni programi

Preventivna dejavnost je namenjena varovanju, krepitvi zdravja in dobrega počutja ter preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju bolezni, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V Sloveniji imamo štiri brezplačne programe preprečevanja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Program preprečevanja kroničnih nenalezljivih bolezni (sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, obolenja dihal, depresija) izvajajo v vseh ambulantah družinske medicine. Poleg tega potekajo še programi Svit (zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke), Zora (zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu) in Dora (zgodnje odkrivanje raka dojke). Utemeljeni so na strokovnih spoznanjih, usposobljeni izvajalci pa zagotavljajo varno, kakovostno in celovito obravnavo ter tudi ustrezno nadaljnjo zdravstveno obravnavo pacienta, poudarjajo na NIJZ.

Komercialni ponudniki različnih storitev in proizvodov, povezanih z zdravjem ljudi, morajo svojo dejavnost opravljati skladno z zdravstveno zakonodajo. Na trgu so ponudniki preventivnih storitev, katerih glavni namen je prodaja izdelkov. NIJZ tovrstnih tržnih ponudb ne spremlja in ne pozna njihovih vsebin; to je v pristojnosti tržnega inšpektorata. Opozarjajo, da nestrokovna preventivna zdravstvena obravnava lahko daje pacientu lažen občutek, da je z njegovim zdravjem vse v redu, kar lahko vodi v prepozno diagnosticiranje nekaterih resnih bolezni, ki bi jih v primeru zgodnjega odkritja še lahko uspešno ozdravili. Prebivalce pozivajo, naj se redno udeležujejo državnih preventivnih programov.

Prepoved in prijava

Tržni inšpektorat smo pobarali, ali kaj vedo o novem Centru preventivne diagnostike Ljubljana in kako lahko podjetje Igasi, ki stoji za njim, ustanavlja društva, centre in druge pravne osebe, čeprav je že dobilo prepoved zaradi nepoštene poslovne prakse. Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je odgovorila, da »izdaja upravne odločbe zaradi nepoštene poslovne prakse ne onemogoči ustanavljanja pravnih oseb (gospodarskih družb ali društev), saj se izdana odločba nanaša samo na določenega zavezanca. Glede centra preventivne diagnostike pa smo v začetku meseca prejeli prijavo, ki je v obravnavi, zato vam v tej fazi še ne moremo podati podrobnejših informacij.«

Opozorilo ZPS


Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) konkretnih vprašanj glede oglaševanja dejavnosti tovrstnih podjetij niso prejeli, so pa zaradi suma, da gre za nepošteno poslovno prakso, obvestili tržno inšpekcijo in prosili zdravniško zbornico za mnenje o trditvah v teh oglasih. Potrošnikom svetujejo, naj teh storitev do objave ugotovitev o zakonitosti oglaševanja ne uporabljajo, je povedala Jasmina Bevc Bahar z ZPS. 

Deli s prijatelji