NA KOŽO

Obljube, podpisi 
in kratek spomin

Objavljeno 14. marec 2013 23.05 | Posodobljeno 14. marec 2013 23.06 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Pozneje bodo volitve, manj glasov naj bi prejeli tisti, ki se spet in spet sprenevedajo.

Jadran Vatovec.

Se še spomnite, kako sta predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković in Alenka Bratušek, začasna vodja, pooblaščena za sklepanje medstrankarskih kupčij na državni ravni, 21. februarja, po seji sveta stranke, stopila pred novinarje? Točno, pokazala sta Jankovićevo »bianko« odstopno izjavo in obljubila, da bo ljubljanski župan nanjo pripisal še datum odstopa, ko bodo v državnem zboru potrdili ministrsko ekipo, ki jo bo predlagala Bratuškova.

Bratuškova sicer zadnje čase rada poudarja, kako je Janković že 12. januarja odstopil s položaja predsednika stranke, saj je že takrat zamrznil predsedniško funkcijo.

Kako že pravimo? Stokrat ponovljena laž, nazadnje morda res celo zveni kot resnica. Morda, toda Janković je kljub temu – tudi tega se zagotovo še spomnite – 24. januarja letos prikorakal na odprtje družinskega centra Mala ulica in novinarjem pojasnil, da si še najmanj želi v vladno koalicijo s kakšnim Gregorjem Virantom. Zakaj že? Ker predsednik Državljanske liste (DL) »rad skače malo sem, malo tja«.

No, a tudi dr. Virant je pred enim tednom še »načelno« žugal, da bo odločitev DL glede morebitnega sodelovanja v novi vladi načeloma odvisna tudi od tega, kakšen status bo pred podpisom koalicijske pogodbe imel Janković v Pozitivni Sloveniji: ali bo še vedno predsednik stranke ali pa bo končno na odstopno izjavo le pripisal datum. Načelno in načeloma kot v šalah o radiu Erevan.

PS, DL, SD in Desus so kljub temu, kajpak, podpisali dogovor o sodelovanju v novi vladi, Bratuškova pa je hip zatem takole odgovorila na vprašanje o Jankovićevem odstopu: »Jaz sem že velikokrat povedala, da je gospod Zoran Janković naredil korak, in zaradi tega njegovega koraka smo danes sploh lahko tukaj.« Dr. Virant je, ne da bi ga oblila rdečica, dodal: »Naš pogoj je bil, da gospod Janković ni več predsednik Pozitivne Slovenije. Mi smo zdaj dogovor podpisali z magistrico Alenko Bratušek, torej je ta edini naš pogoj za sodelovanje v vladi izpolnjen.«

In kaj naj bi bila dobra novica? Dalj časa bo nova vlada zdržala, manj glasov naj bi na volitvah dobili tisti, ki se tako rekoč ves čas sprenevedajo. Če si bodo volivci to zapomnili.

Deli s prijatelji