10 TOČK SDS

Obljuba SDS, ki se ni uresničila

Objavljeno 16. julij 2012 12.05 | Posodobljeno 16. julij 2012 12.05 | Piše: A. L.

Kdaj bodo stanovanja, ki so jih zasegle banke, končala na trgu?

Predsednik vlade Janez Janša.

LJUBLJANA – Ena od 10 točk v predvolilnem programu SDS je bila tudi, da bodo stanovanja, ki so v lasti bank, šla na trg. To se tudi po 100 dneh vlade ni zgodilo. Pa bi se glede na obljube verjetno že moralo. Na naša vprašanja, kdaj se bo to zgodilo, se v SDS bolj zanašajo na rešitev Stanovanjskega sklada RS (SSRS) kakor na svojo.

Mrtev kapital ostaja mrtev

»Slovenska demokratska stranka pri urejanju tega vprašanja sledi koalicijski pogodbi, ki določa: 'Banke kot lastnice vse večjega števila stanovanj so v konfliktnem položaju. Kot banke bi morale financirati nakup stanovanj, ki so na trgu, kot lastnice stanovanj pa so zainteresirane za čim višje cene teh stanovanj in vzdrževanje visokih cen na trgu. Koalicijski partnerji bomo dosegli, da bodo banke ta stanovanja dala na trg, pri tem pa z regulacijo preprečili nastanek novega nepremičninskega mehurčka. S tem bomo dosegli nižje cene stanovanj, zaradi česar bodo postala dostopnejša.'

Stanovanjski sklad je že konec maja 2012 objavil prvi javni poziv za odkup stanovanj po tržni ceni, vendar se največje banke na poziv niso odzvale. Z odprodajo stanovanj bi banke pridobile likvidna sredstva za učinkovitejše opravljanje osnovne dejavnosti, tj. zbiranje depozitov in kreditiranje, ne pa da imajo v bilancah mrtvi kapital.

Prazno stanovanje je najdražje stanovanje. Je pa res, da se bo, če so banke kreditirale stanovanjsko gradnjo z nezadostnimi zavarovanji, to pokazalo v njihovih bilancah.

SDS

Prazno stanovanje je najdražje stanovanje. Je pa res, da se bo, če so banke kreditirale stanovanjsko gradnjo z nezadostnimi zavarovanji, to pokazalo v njihovih bilancah. Banke se lahko na razpis sicer prijavijo vsak mesec, saj je prek stanovanjskega sklada vsak tretji petek v mesecu odpiranje ponudb.« Tako se glasi odgovor SDS v celoti. Kako bodo dosegli to, niso zapisali.

Enkrat odpirali, kupili še nič

Dejstvo pa ostaja, da je stanovanjski sklad v preteklosti že kupoval stanovanja, ki so na trgu, zato ne gre za izumljanje nečesa novega. Na vprašanje SSRS, ali je to lastna ideja ali je to vladno naročilo, iz sklada odgovarjajo: »SSRS je že v letih 2001, 2005 in 2008 odkupoval stanovanja (in tudi zemljišča) na prostem nepremičninskem trgu za potrebe izvajanja svoje dejavnosti. Zadnji tovrstni javni poziv je bil zaprt 21. januarja 2010. V letu 2012 pa je SSRS zaznal na trgu na razpolago večje število praznih in morebitno primernih nepremičnin za izvajanje njegovih dejavnosti. Z namenom aktiviranja tega mrtvega stanovanjskega fonda je SSRS objavil javni poziv za odkup stanovanj za reševanje stanovanjskega vprašanja predvsem za prve iskalce stanovanj, mlade družine in družine z večjim številom otrok.«

Doslej so ponudbe odpirali le enkrat – 15. junija letos. »Naslednje (drugo) odpiranje ponudb bo potekalo 20. 7. 2012 v prostorih Stanovanjskega sklada RS,« pravijo. Sicer pa so v prvem odpiranju prejeli 89 vlog za odkup stanovanj. Nekaj jih je prispelo tudi od bank oziroma njihovih hčerinskih družb. Katere so pripravljene prodati zasežena stanovanja, ne razkrivajo. 

Za zdaj sklad na podlagi omenjenega razpisa ni kupil še nobenega stanovanja: »Navedeni poziv še ni zaključen, zato SSRS še ni sklenil nobene pogodbe,« pravijo. To pomeni, da je 40 milijonov, ki so namenjeni za odkup stanovanj, še vedno nedotaknjenih.

Deli s prijatelji