OBLETNICA HUDE JAME

Obletnica Hude jame: Pahorjevo medaljo sprejel z mešanimi občutki

Objavljeno 03. marec 2014 20.08 | Posodobljeno 03. marec 2014 20.08 | Piše: STA, S. U.

Medtem pa v stranki NSi v sporočilu za javnost obžalujejo, da se odnos vladajoče politike do žrtev povojnih pobojev vse do danes ni prav nič spremenil in še naprej ostaja mačehovski.

LJUBLJANA – Minilo je pet let od odkritja množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda jama pri Laškem. Predsednik republike Borut Pahor je danes z medaljo za častno dejanje odlikoval Mehmedalijo Alića, ki je sodeloval pri izkopavanjih posmrtnih ostankov v Hudi jami. Ob peti obletnici odkritja grobišča v rovu svete Barbare v Hudi jami vodstvo Nove Slovenije (NSi) poziva vlado, da v imenu pravice do pokopa, ki pomeni občečloveško civilizacijsko normo, uredi vse potrebno za dostojen pokop izkopanih žrtev. Prepričani so namreč, da bomo na izzive prihodnosti težko odgovorili brez narodne sprave.

Obžalujejo odnos vladajoče politike do žrtev povojnih pobojev

Medtem pa v stranki NSi v sporočilu za javnost obžalujejo, da se odnos vladajoče politike do žrtev povojnih pobojev vse do danes ni prav nič spremenil in še naprej ostaja mačehovski. »In to kljub najnovejšim dejstvom in dokazom, ki jasno kažejo na to, da so se ti zločini dogajali sistematično in pod organizacijo bivšega totalitarnega komunističnega sistema in njegovih sodelavcev,« so dodali. Prepričani so, da si vsi ljudje zaslužijo dostojen pokop ne glede na to, kakšna je njihova svetovnonazorska opredelitev, narodnost ali veroizpoved.

Vlado zato pozivajo, da prek pristojnih ministrstev nemudoma začne postopke, ki bodo žrtvam zagotovili dostojen pokop in postavili temelje za resnično narodno spravo. »Nerazčiščena narodna zgodovina in zamolčane zgodbe preteklosti so namreč veliko breme naše države, ki se kaže na številnih področjih. Dejstvo je, da so pred nami zahtevni izzivi prihodnosti, nanje pa bomo le stežka ustrezno odgovorili brez narodne sprave in trajne pomiritve konfliktov iz preteklosti,« so še zapisali v NSi.

Več kot 2000 žrtev

Naj spomnimo: doslej so izkopali posmrtne ostanke 800 žrtev povojnih pobojev, v rovu pa naj bi jih bilo po ocenah še več kot 2000. Za izkop in dostojen pokop vseh žrtev letos ne bo denarja, a se obeta vsaj začetek sanacije jaškov. V jaških zaprtega rudnika so posmrtni ostanki ljudi, ki so bili umorjeni po koncu druge svetovne vojne.

Deli s prijatelji