SVIZ

»Oblast naj si prva zniža plače«

Objavljeno 23. april 2013 17.32 | Posodobljeno 23. april 2013 17.32 | Piše: A. L.

Zahtevajo, da vlada v dogovor vnese, da so ukrepi začasni in da se bodo plače v javnem sektorju, ko bo nastopila gospodarska rast, postopno zviševale.

Branimir Štrukelj se bo danes pogajal o novih predlogih.

LJUBLJANA – »Glavni stavkovni odbor SVIZ je v sklopu vladnih predlogov ukrepov za zmanjšanje mase sredstev za plače javnih uslužbencev z dne 15. april zavrnil znižanje dodatka na delovno dobo, ker bi ta poseg najbolj prizadel starejše zaposlene z nizkimi plačami v plačni skupini J. To je glede na podpisane dogovore o odpravi nepravilnosti in prenizkega vrednotenja delovnih mest v skupini J nesprejemljivo,« so zapisali na spletni strani SVIZ. Enako nesprejemljivo so članice in člani ocenili tudi predlagano ponovno preložitev napredovanj, ki bi bolj kot v drugih delih javnega sektorja prizadela mlade strokovnjake v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, ki ne morejo napredovati niti v že pridobljene strokovne nazive niti v plačne razrede niti se jim ne izplačuje delovne uspešnosti, kar izrazito vpliva na motivacijo. Zavrnili so še ukrep znižanja vrednosti plačnih razredov plačne lestvice za dva odstotka v namen zagotovitve fleksibilnega nagrajevanja (povečan obseg dela), strinjali pa so se, da bo SVIZ pri predlogih ukrepov, ki članstva njihovega sindikata ne prizadenejo v takem obsegu kot ostalih zaposlenih v javnem sektorju (znižanje dodatka za delo na praznik, za delo v nedeljo, za čas pripravljenosti na delo), solidaren s tistimi zaposlenimi, na katere ukrepi vplivajo.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je novinarje seznanil, da so bili na seji v celoti zavrnjeni vsi vladni predlogi.

Ne trajnim ukrepom

Za SVIZ je nesprejemljivo, da vsi vladni predlogi ukrepov razen preložitve napredovanj predpostavljajo trajna znižanja, ki bi veljala tudi, tako sindikat, ko bi se kriza umirila. »Pogajanja o kakršnih koli dodatnih znižanjih plač in drugih pravic, ki bi bila višja, kot je bilo dogovorjeno z ZUJF in aneksi h kolektivnim pogodbam maja leta 2012, bi bila sprejemljiva le pod pogoji, da si izvršilna, zakonodajna in pravosodna veja oblasti, ki nosijo največjo odgovornost za krizo v naši državi, za zgled vnaprej znižajo plače; da v času trajanja ukrepov ne bo odpuščanj iz poslovnih razlogov v skladu z Dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012; da se vlada vnaprej strinja, da bo učinkovanje posameznih ukrepov časovno omejeno; da vlada zagotovi, da bomo plače v javnem sektorju postopno zviševali, ko bo nastopila gospodarska rast,« so zapisali.


Deli s prijatelji