URADNI LIST

Objavljen zakon o državnem poroštvu za Teš 6

Objavljeno 31. julij 2012 18.09 | Posodobljeno 31. julij 2012 18.09 | Piše: T. L., STA

V uradnem listu je danes objavljen zakon o državnem poroštvu za Teš 6, ki bo začel veljati v sredo.

Projekt Teš 6 se že izvaja - zakaj bi torej potrebovali posvetovalni referendum?

LJUBLJANA – Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je korak bliže črpanju 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke (EIB). V uradnem listu je namreč danes objavljen zakon o državnem poroštvu za Teš 6, ki bo začel veljati v sredo. Še pred podpisom poroštvene pogodbe morata Teš in država skleniti pogodbo, v kateri bodo zapisani vsi pogoji v zameno za poroštvo.

Še podpis pogodbe

Kot piše v zakonu, morajo Teš ter v imenu države ministra, pristojna za finance in energetiko, skleniti pogodbo o ureditvi razmerij, v kateri se določijo okviri izvedbe projekta – glede investicijske cene projekta, sklenitve pogodbe s Premogovnikom Velenje o višini cene lignita, roka dokončanja projekta, donosnosti projekta in omejitve izpustov CO2.

Najpomembnejši sta ceni projekta in lignita. Investicijska cena projekta se ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, cena lignita pa ne sme preseči cene 2,25 evra na gigajoul.

Med pogoji za poroštvo so tudi do sedemletni moratorij na odplačilo glavnice, skrajni rok črpanja posojila 30. april 2013, da zadnji obrok glavnice posojila zapade v plačilo najpozneje 25 let od dneva črpanja zadnje tranše posojila in da je obrestna mera določena ob črpanju posamezne tranše (lahko je spremenljiva ali fiksna).

Predsednikov podpis v ponedeljek

V zakonu še piše, da je končna skupna vrednost izgradnje 600-megavatnega bloka manjša od skupne vrednosti projekta, navedene v četrtem noveliranem investicijskem programu (NIP 4), in da so v njej zajete vse postavke iz omenjenega investicijskega programa. 

Pogodbo o poroštvu z EIB v imenu in za račun države sklene minister, pristojen za finance. Državni zbor je zakon sprejel 18. julija, predsednik republike pa ga je podpisal v ponedeljek.

Po sklepu državnega zbora mora sicer Teš do podpisa poroštvene pogodbe pripraviti NIP 5, ki ga mora potrditi neodvisen in strokovno usposobljen recenzent. NIP 5 bodo morali pred podpisom poroštvene pogodbe potrditi nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), na osnovi NIP 5 pa se bo preverilo izpolnjevanje pogojev iz zakona o poroštvu.

V Teš NIP 5 pripravljajo in bo predvidoma pripravljen v avgustu, za začetek črpanja 440 milijonov evrov sredstev EIB pa potrebujejo do tri mesece.

Deli s prijatelji