OŽIVLJANJE GOSPODARSTVA

Objavljen predlog uredbe o prostorskem načrtu za HE Mokrice

Objavljeno 22. julij 2013 15.55 | Posodobljeno 22. julij 2013 15.56 | Piše: STA, A. L.

Objavljeno gradivo naj bi še ta teden obravnavala vlada.

Fotografija je arhivska.

LJUBLJANA – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je objavilo predlog uredbe o prostorskem načrtu za hidroelektrarno (HE) Mokrice, še zadnjo hidroelektrarno v verigi elektrarn na spodnji Savi. Stroški izgradnje, ureditve splavnice in potrebne infrastrukture so ocenjeni na približno 230 milijonov evrov, predlog pa naj bi še ta teden obravnavala vlada.

Oživljanje gospodarske rasti

Vlada je izgradnjo omenjene hidroelektrarne uvrstila med najpomembnejše projekte s področja energetike. Sprejem uredbe bo, kot je zapisano v predlogu, omogočil takojšen pristop k projektiranju, pridobivanju gradbenega dovoljenja in k sami izvedbi. »To pomeni tudi pobudo za gradbeništvo oz. oživljanje gospodarske rasti,« je izpostavljeno. Objavljeno gradivo naj bi še ta teden obravnavala vlada.

Celotna veriga hidroelektrarn na spodnji Savi bi sicer morala biti zgrajena do konca leta 2016, uporabno dovoljenje pa pridobljeno do konca leta 2017. Po zadnjih informacijah naj bi bila sicer veriga hidroelektrarn zgrajena z dveletno zamudo. Projektantska ocena za vzhodno obvoznico Brežic in državno kolesarsko stezo znaša skupaj z DDV 55 milijonov evrov, investicija pa bo realizirana po letu 2016, izhaja iz predloga uredbe.

Investitorji

Vrednost splavnice je ocenjena na 15,8 milijona evrov z DDV, investicija pa se ne bo realizirala v naslednjih treh letih, ampak v še »nedoločni prihodnosti«, ko bodo izpolnjeni pogoji, kot je ustrezna plovnost Save med Siskom in Brežicami ter gospodarska upravičenost. Za financiranje je predvidena pridobitev evropskih sredstev. Ocenjena vrednost objektov vodne in energetske infrastrukture, ki jo je zaradi gradnje treba izvesti na vplivnem območju HE Mokrice, znaša 68,8 milijona evrov. Investitor energetske infrastrukture je družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), njen prispevek pri energetskih ureditvah pa je ocenjen na 88,1 milijona evrov.

Občina Brežice, ki je investitor ureditve športno-rekreacijskega območja Mostec, naj bi za to namenila 314.000 evrov, Svibor 105.000 evrov za ureditev športno-rekreacijskega centra, Terme Čatež pa milijon evrov za ureditev območij rekreacije.

Pomanjkljivosti

Ob tem pa ostaja nekaj odprtih vprašanj. Ministrstvo za finance ugotavlja, da v vladnem gradivu ni ustrezno prikazana ocena finančnih posledic v zvezi z izvedbo finančnih ureditev, predvsem v delu, ki se nanaša na proračunske vire financiranja. Po mnenju finančnega ministrstva namreč ni ustrezno pojasnjeno, na kateri podlagi temeljijo prikazane ocenjene vrednosti in kakšna je ocenjena vrednost celotnega projekta.

Deli s prijatelji