SLABO VREME

Obilne padavine sprožile plazove

Objavljeno 19. september 2017 15.05 | Posodobljeno 19. september 2017 15.05 | Piše: Ma. M.

Zemlja in kamenje zasula ceste.

Ker je zemlja še vedno precej namočena, lahko nove padavine hitro sprožijo zemeljski plaz.

DOBROVA – Obilno deževje je sprožilo plaz, ki je ob 11.28 zasul del Horjulske ceste med Dobrovo in Brezjami v občini Dobrova - Polhov Gradec. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja, ki so zavarovali kraj dogodka in odstranili zemljino s cestišča, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Ob 11.42 se je na cesti Dvor–Vinkov Vrh v občini Žužemberk sprožil zemeljski plaz v dolžini 30 metrov in poškodoval cestišče. Dežurni delavec cestnega podjetja je postavil prometno zaporo. Obvoz je prek naselja Skopice. Obveščene so bile pristojne službe.

Kot smo že poročali, Arso opozarjaimage, da bodo danes vodotoki zaradi obilnih padavin močno narasli. 



Zaradi poplav zaprte ceste
  • Smednik–Kostanjevica pri Malencah
  • Berkovci–Prosenjakovci v Prosenjakovcih
  • Kobilje–Dobrovnik na Kobilju
  • Apaški Križ–Kidričevo v Kidričevem pri podvozu pod železniško progo


Nevarnost proženja plazov

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalce v vzhodni polovici Slovenije o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad objekti in pod njimi, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije.

Kakšno je stanje ob obilnem deževju pri vas? Pošljite nam fotografije ali video, objavili jih bomo.

Deli s prijatelji