RAZISKAVA

Obeti: eni bodo zaposlovali, drugi pa odpuščali

Objavljeno 11. junij 2014 00.58 | Posodobljeno 11. junij 2014 00.58 | Piše: STA, P. J.

Slovenija je za tretje obdobje oddala slabšo napoved kot za drugo.

LJUBLJANA – Napovedi delodajalcev v Sloveniji so pozitivne tudi za tretje četrtletje, a so zmernejše, kot so bile za drugo trimesečje, kaže raziskava družbe Manpower. Neto napoved zaposlovanja delodajalcev za obdobje med julijem in septembrom znaša +10 odstotkov, potem ko je za drugo četrtletje znašala +13 odstotkov. Glede na raziskavo, v katero so vključili 620 delodajalcev iz 10 panog, 14 odstotkov delodajalcev za tretje četrtletje letos napoveduje rast zaposlitvenih možnosti, štirje odstotki pa zmanjšanje števila zaposlenih.

Najbolj bodo zaposlovali v gostinstvu in hotelirstvu

Neto napoved zaposlovanja – razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo povečanje, in delodajalcev, ki načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih – tako znaša +10 odstotkov. To pomeni, da so zaposlitvene možnosti v četrtletni primerjavi upadle za tri odstotne točke, v letni primerjavi pa so se za prav toliko okrepile. Napoved je ne glede na to druga najboljša po prvem četrtletju 2011, ko so raziskavo začeli izvajati tudi v Sloveniji, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila direktorica prodaje pri družbi Manpowergroup Slovenija Romana Šercelj. Zaposlitvena pričakovanja za tretje trimesečje so se na ravni četrtletja izboljšala v treh panogah, na letni ravni pa v šestih. Še vedno sicer rast zaposlovanja napovedujejo delodajalci v vseh panogah.

Glede na raziskavo je v tretjem četrtletju najmočnejši zaposlitveni utrip pričakovati v panogi gostinstva in hotelirstva. Neto napoved tu znaša +26 odstotkov in je najbolj optimistična vse od začetka izvajanja raziskave pri nas. Prav tako je predviden stabilen zaposlitveni utrip v proizvodni panogi (+13 odstotkov) ter v panogi oskrbe z elektriko, s plinom in z vodo (+12 odstotkov).

Pozitivne napovedi so oddali tudi delodajalci v panogi gradbeništva (+11 odstotkov) in panogi finančnih ter poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (+10 odstotkov). Delodajalci iz panoge javni sektor in socialne storitve že drugo četrtletje zapored poročajo o neto napovedi zaposlovanja v višini +8 odstotkov, kar na letni ravni predstavlja rast v obsegu 12 odstotnih točk.

Najbolj optimistični zunaj Evrope

Medtem pa v primerjavi s preteklim četrtletjem najbolj opazen upad zaposlovanja, in sicer za 12 odstotnih točk, na +8 odstotkov, pričakujejo v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova. Na regionalni ravni najmočnejši zaposlitveni utrip vse od začetka izvajanja raziskave v Sloveniji napovedujejo delodajalci iz jugozahodne regije (+13 odstotkov). Delodajalci v jugovzhodni (+9 odstotkov) in osrednji regiji (+10 odstotkov) so medtem zmerno optimistični, a je upad glede na prejšnje četrtletje precejšen. Nove možnosti zaposlovanja, četudi šibkejše tako v četrtletni kot v letni primerjavi, lahko pričakujejo tudi iskalci zaposlitve v severovzhodni regiji (+10 odstotkov).

Na svetovni ravni so delodajalci pri napovedih za tretje četrtletje bolj previdni, kot so bili pred četrtletjem, a hkrati bolj optimistični, kot so bili pred letom dni. Napovedi zaposlovanja so se namreč v četrtletni primerjavi okrepile v zgolj v 11 raziskovanih državah od 42, a so se v letni primerjavi izboljšale v 32 državah.

Najbolj optimistične napovedi so oddali delodajalci iz Indije, s Tajvana, iz Turčije, z Nove Zelandije in iz Singapurja, najšibkejše pa delodajalci iz Italije, Belgije, Francije, z Nizozemske in s Češke, torej znova iz Evrope, je opozorila Šerčljeva. Slovenija se je z repa lestvice premaknila na sredino, je pristavila.V regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika rast zaposlovanja pričakujejo v 19 državah od 24. Pozitivne napovedi so oddali tudi v Grčiji, Španiji in na Irskem, kar potrjuje vzorec postopne stabilizacije trga dela v teh ranljivih evrskih državah. V Franciji in Nemčiji bo trg dela v prihajajočem četrtletju razmeroma umirjen, saj večjih sprememb v zaposlovanju tu ne predvidevajo. V Nemčiji, ki je za Slovenijo pomemben trg, je neto napoved zaposlovanja po besedah predstavnice Manpowergroup Slovenija pri petih odstotkih.

Slovenija med najbolj optimističnimi

Kot je dodala, se je Slovenija v okviru te regije prebila med tri države z najbolj optimističnimi napovedmi. Našo državo sta namreč prekosili le Turčija (+26 odstotkov) in Bolgarija (+14 odstotkov). Šerčljeva je danes predstavila tudi ključne podatke ameriške celine, ki se lahko v celoti pohvali s pozitivnimi namerami zaposlovanja. Na četrtletni ravni so se sicer izboljšale v treh in upadle v sedmih državah, na letni ravni pa so okrepile v štirih, nazadovale prav tako v štirih državah, v dveh državah pa se niso spremenile. Najboljšo neto napoved zaposlovanja ima Peru, iz ZDA pa poročajo o najboljših obetih v zadnjih šestih letih.

V celoti so pozitivne namere zaposlovanja tudi v azijsko-pacifiški regiji. Tu, tako predstavnica Manpowergroup Slovenija, najmočnejše namere zaposlovanja beležijo Indija, Tajvan in Nova Zelandija, najšibkejše pa Avstralija.
 

Deli s prijatelji