NAČRT VLADE

Obetajo se podražitve elektrike, alkohola in goriv

Objavljeno 09. april 2014 22.53 | Posodobljeno 09. april 2014 22.53 | Piše: Mo. S.

Kje bo vlada dobila denar, ki ga je najprej želela dobiti z nepremičninskim davkom?

LJUBLJANA – Po padcu davka na nepremičnine vlada snuje načrte, kje in kako bo dobila prepotreben denar, ki ga zaradi odločitve ustavnega sodišča za zdaj še ne bo. Minister za finance Uroš Čufer naj bi vladi v četrtek podal načrt, po katerem bo v državni proračun priteklo 127 milijonov evrov.

Dražja tudi elektrika

Ministri bodo po poročanju oddaje Svet na Kanalu A podrejenim ukazali racionalizacijo za 40 milijonov evrov, dodatnih 40 milijonov pa naj bi si vlada obetala od dobičkov državnih podjetij. Brez dviga trošarin na električno energijo in energente (za dva odstotka) menda tudi ne bo šlo, saj naj bi vlada s tem želela pridobiti 15 milijonov evrov, enako vsoto pa želijo dobiti z višanjem trošarin pri biogorivih, medtem ko naj bi trošarine za tobačne izdelke dvignili za pet odstotkov in s tem dobili 12 milijonov evrov. Dvignile se bodo tudi trošarine na alkohol (za 10 odstotkov), s tem pa bi vlada dobila pet milijonov evrov.

Preostalih 50 milijonov evrov naj bi želeli dobiti z znižanjem davčnega dolga in s težko predvidljivim učinkom gospodarske rasti.

Deli s prijatelji