PUSTNA SEKCIJA

Občinska malha se polni, v gostilnah točijo čez rob

Objavljeno 03. februar 2015 22.33 | Posodobljeno 03. februar 2015 22.33 | Piše: Primož Hieng

Na Viru pri Domžalah je oblast do pepelnične srede prevzela razposajena Pustna sekcija.

Šenčurski godlarji. Foto: Primož Hieng

VIR PRI DOMŽALAH – Po svečnici se uradno začnejo pustne norčije, štirinajst dni pred pustno soboto pa so se že prebudili člani Pustne sekcije Striček z Vira pri Domžalah. Vse do pepelnične srede so namreč prevzeli oblast, čisto pravi domžalski župan Toni Dragar pa jim je zaupal ključ občinske blagajne.

S postavitvijo maskote, priljubljenega Strička, na virsko lekarno se je tudi uradno začelo praznovanje pusta, letos jubilejno, 25. po vrsti. Župan, glavni občinski mož, je skupaj z obema podžupanjama ob predaji oblasti na Viru ministrom in predsedniku Petru Koscu - Pipiju položil na dušo nekaj besed o tem, kako sladka, a težka je oblast. Stari župan je še posebno poudaril, da je občinska blagajna, ki jo začasno predaja, sedemkrat bolj polna, kajti sedemkrat nič je pač nič.

Člani Pustne sekcije Striček so svojo maskoto naložili na traktorsko prikolico, v dolgem sprevodu po Viru vse do lekarne pa so se Baracku Obami, Borutu Pahorju, Vladimirju Putinu in Miru Cerarju pridružili kurenti iz Ormoža, predstavniki šenčurskih godlarjev in člani Ansambla Domačini. V posebnem avtu sta se peljala stari oblastnik in novi vladar Vira, na avtomobilski prikolici, nekoliko manj udobno, pa so bili ministri nove virske vlade.

Začetki pustovanja na Viru segajo daleč v preteklost, saj so domačini na neki podstrehi našli partno listino iz leta 1936, na kateri je pisalo: Umrl je naš dragi Pust. Zasluga za to, da se je pust na Viru ohranil toliko časa, gre Pevčevemu atu, ki so ga ljudje klicali Stričko. Ata je hodil po Viru in privabljal mladino z vzkliki: »Pust, pust širokih ust!« Mladi so se radi zbirali okrog njega in mu pomagali pri pripravi kresa. Starejši so ob harmoniki in kozarčku rujnega žalovali za pustom. Imeli so tudi navado, da so postavili »šine«, na katere so potem potrkavali, torej zvonili.

Izvolili 14 ministrov

Pevčev ata je bil tisti, ki je mladini vlival veselje do pusta in tako pripomogel k temu, da se pustovanje na Viru nadaljuje še danes; nov zagon je dobilo leta 1990. »Ustanovili smo pustno sekcijo, ki smo jo v spomin na Pevčevega ata poimenovali Striček,« je povedal predsednik virskih pustnih navdušencev Peter Kosec - Pipi. »V društvu deluje več kot 200 članov, ki smo se že pred novim letom začeli pripravljati na naše pustne dogodke. Sredi januarja smo izpeljali občni zbor. Izvolili smo štirinajst ministrov, ki skrbijo, da na pustovanju vse poteka tako, kot mora. V tem času nekateri izdelujejo maske, drugi pa skrbimo, da so vse organizacijske niti v pravih rokah, saj moramo misliti prav na vse. Organizacija takega karnevala je zahtevno delo, ki ga jemljemo zelo resno.«

Za karneval na Viru so značilne maske z aktualno vsebino. Pravijo, da nikoli ne zmanjka dogodkov, ki jih želijo predstaviti na šaljiv način, naj so to nore krave ali evrovizijska popevka iz minulih let.

Do pepelnice je torej oblast na Viru v rokah Pustne sekcije Striček. »Zgodilo se je tisto, kar se je moralo zgoditi,« so zapisali v razglasu Pustne dežele Vir. »Naredili smo prevrat, pravi puč, in Vir razglašamo za 14-dnevno pustno deželo. Zamenjali smo vlado, postavili smo svoje ljudi in ministre, domžalski župan nam je predal občinski ključ in na žalost tudi prazno občinsko blagajno, ki jo bomo, mi sposobneži, napolnili. Zato vsi premožni Virjani, obrtniki, privatniki, fabrikanti, predvsem pa gostinci, odprite svoje mošnje, saj bomo do konca pusta mi tisti, ki bomo pobirali davke.«

Strogi pustni zakoni

Privrženci Pustne sekcije Striček so že pred tem sprejeli stroge pustne zakone, ki veljajo do pepelnice. V prvem členu pravijo: »Kdor na Viru ni za pusta, naj izseli se do avgusta.« Toda prebivalci Vira, ki jih enkrat na leto zmoti pustni direndaj, imajo praznik in prizadevanja vseh članov pustne sekcije radi. Zato so ti lahko tudi v drugem členu karseda strogi. Takole piše: »Vse žene, dekleta, matere in preostalo žensko sorodstvo članov Pustne sekcije Striček morajo brezpogojno pustiti proste roke stričkom za njihove pustne in obpustne dejavnosti. V nasprotnem primeru bodo sežgane na grmadi.«

Pustna sekcija Striček v času svoje vladavine poskrbi tudi za javni red in mir, saj v tretjem členu pravijo, da na Viru lahko dela red samo pustna milica. Dobro so poskrbeli tudi zase, saj so v četrtem členu zapisali, da morajo vsi lokali na Viru obratovati neprekinjeno 24 ur. Tudi peti člen govori njim v prid: »Vse žensko gostinsko osebje lokalov mora biti pomanjkljivo oblečeno in točiti čez rob.« V teh štirinajstih dneh do pepelnične srede je na Viru zelo veselo in razigrano.

Vrhunec virskega pustnega dogajanja je karneval, to je sprevod skupinskih mask z največkrat sodobno in aktualnemu času primerno vsebino oziroma podobo, ki bo v nedeljo, 15. februarja, ob točno 14. uri in 25 sekund. Pridružile se jim bodo še nekatere značilne etnografske maske, med katerimi nikoli ne manjkajo priljubljeni kurenti.

Deli s prijatelji