DOLG

Občini rubili stanovanja in celo sliko s konjem

Objavljeno 21. oktober 2013 09.05 | Posodobljeno 20. oktober 2013 20.35 | Piše: Oste Bakal

Lastnina Šalovcev zaradi več kot 800.000 evrov dolga v sredo na dražbo.

Na dražbi tudi slika s konjem. Foto: Oste Bakal

ŠALOVCI – Morda se je občina Šalovci z nekaj več kot 1600 prebivalci v minulih letih res uspešno razvijala, a vse kaže, da tudi po zaslugi pretiranega zadolževanja. Na Okrajnem sodišču v Murski Soboti je za sredo, 23. oktobra, razpisana dražba nepremičnin v njeni lasti, rubežniki pa so na dražbo med drugim dali tudi računalnike, tiskalnike in pisarniško opremo, kar pomeni, da bodo občinarji po (raz)prodaji le težko opravljali svoje delo. Oziroma ga ne bodo?! Prav tako so za dražbo predvidene nekatere nepremičnine, a če bo prodaja uspešna, kar je težko verjeti, bodo pokrili le manjši del dolgov, torej bodo upniki spet ostali dolgih nosov. Gre za izvršilne zadeve upnikov NLB Leasing in NLB, d. d., ki jima občina Šalovci dolguje dobrih 800.000 evrov ter še pripadajoče obresti. Okrajna sodnica Dragica Kolenc pa poskuša v tej zadevi prodati občinsko premoženje, vredno dobrih sto tisočakov, torej le osmino dolga omenjenih upnikov, ki pa niti nista sama.

Četrti najbolj zadolženi

Predhodnik zdajšnjega župana Iztoka Fartka Aleksander Abraham je povedal, da je največ zadolževanja povzročila gradnja vodovoda – ker niso dobili obljubljenih državnih sredstev, je občinski svet podprl zadolževanje. Zdaj pa se pač dogaja, kar se dogaja, in bržkone bo občina Šalovci prišla v Virantov zakon, a kdo bo takrat pokril upnike, novonastala občina, ki se ji bodo priključili Šalovci? In čeprav župan četrte najbolj zadolžene občine v Sloveniji Iztok Fartek, ki je takšno stanje v večini podedoval, pravi, da ni prvič, da imajo zarubljeno premoženje, in zagotavlja, da se bo z bankami dogovoril, je vse bolj jasno, da bo pojutrišnjem na soboškem sodišču sila zanimivo. Res je sicer, da je občini zaradi dolgov dražba nepremičnin grozila že novembra lani, a se jim je z banko uspelo dogovoriti za odlog, Fartek pa je pričakoval, da bodo v tem času poplačali svoje obveznosti. Takrat je NLB Leasing hotel prodati tri občinska stanovanja, ki so bila ocenjena na približno 92.000 evrov.

Torej, čeprav je minilo že skoraj eno leto, Šalovcem očitno ni uspelo poplačati obveznosti do NLB ter NLB Leasing. Teh je zdaj, kot rečeno, skupno že za nekaj čez 800.000 evrov s pripadajočimi obrestmi in stroški. Okrajno sodišče v Murski Soboti je zato na pobudo NLB in NLB Leasing odredilo prodajo zemljišč v Šalovcih in Markovcih, ki so v lasti občine, ter prodajo treh občinskih stanovanj v stavbi poleg občine. Vrednost teh je še vedno ocenjena na približno 92.000 evrov, medtem ko je vrednost parcel precej manjša, slabih 15.000 evrov. Toda nad občino Šalovci se nista spravila le NLB ter NLB Leasing, temveč svoje terja tudi Probanka (ta je s Factor banko v postopku nadzorovane likvidacije), ki ji je občina dolžna 64.400 evrov. Ta je zahtevala rubež ter prodajo premičnin, pri čemer so rubežniki na dražbo dali štiri osebne računalnike s pripadajočimi zasloni ter tiskalniki, dva fotokopirna stroja, multifunkcijsko napravo, usnjen enosed, pisarniško mizo ter sliko z motivom konja.

Rekorderji Gornji Petrovci

Skupna vrednost zarubljenih premičnin, ki so za zdaj še na naslovu občine, je 2300 evrov, pri čemer je vrednost večjega izmed fotokopirnih strojev 800 evrov, vrednost slike z motivom konja 300 evrov, preostale premičnine pa so ocenjene na manj kot 200 evrov. Takšne vrednosti veljajo le na prvem naroku, ko se ponujeno ne sme prodati po ceni, ki je nižja od te vrednosti. Če na prvem naroku ni uspeha, sodišče razpiše drugega, kjer lahko nepremičnine prodajo za nižjo ceno, vendar ne za manj kot polovično vrednost.

Sicer pa se s še večjimi dolgovi kot šalovska ubada sosednja občina Gornji Petrovci. S 3,8 milijona evrov dolga, kar znese 1740 evrov na prebivalca, je rekorderka v slovenskem merilu.

Župan je optimist

Kljub vsemu, kar čaka Šalovce in Šalovčane, je župan Iztok Fartek dejal, da bodo zadevo uredili, tako kot so bili v preteklosti uspešni v dogovorih z upniki za odplačevanje dolga. »V drugačen scenarij ne verjamem,« je samozavestno izjavil, potem ko je Probanka kot ena večjih upnic zarubila številne premičnine v pisarnah občinske zgradbe. Šalovska občina, kjer finančne obveznosti iz naslova kreditov in lizinških pogodb znašajo 1,5 milijona evrov, to je na prebivalca – skupaj jih je 1610 – okrog 900 evrov, se uvršča prav v vrh (pre)zadolženih manjših občin v državi. »Najbrž banki ni v interesu, da bi odpeljala staro pohištvo in dotrajane računalnike z opremo,« je komentiral Fartek. Poleg NLB Leasing, NLB in Probanke so največji upniki še Javno komunalno podjetje Šalovci, Cestno podjetje Murska Sobota, SGP Pomgrad in Vodnogospodarsko podjetje. Občina samo družbi NLB Leasing dolguje dobrih 400.000 evrov s pripadajočimi obrestmi iz naslova gradnje vodovoda v Čepincih. Letos so po županovih navedbah vložili tožbo proti državi v povezavi s plačilom izgradnje vodovodnega omrežja na območju Šalovcev v skupni dolžini 15 kilometrov in v vrednosti 1,5 milijona evrov, končali so ga leta 2010. Kljub vladnemu sklepu o dodelitvi 1,050.000 evrov sredstev, ki so potrebna za poplačilo tega dolga, denarja še niso dobili. Probanka jim je dala rok do 23. oktobra, če se do takrat ne bodo dogovorili, bodo zarubljene premičnine odpeljali. Fartek upa, da bodo dolg do Probanke poravnali v naslednjem letu in da bodo kljub hudim finančnim težavam zagotovili lastni delež za urejanje središča kraja in za gradnjo pomurskega vodovoda sistema B.
Dolga je za 837 milijonov

Dolg vseh 211 slovenskih občin skupaj z dolgovi njihovih javnih podjetij in zavodov se je po še neobjavljenih podatkih ministrstva za finance lani povečal z 805 na 837 milijonov evrov, kar je sicer pol manj od povečanja leta 2011 glede na 2010. V peterici najbolj zadolženih so štiri manjše občine Gornji Petrovci, Šalovci, Solčava in Komenda, vse s tako imenovanega Virantovega seznama, in MO Koper. Slovenija je imela lani tudi 20 nezadolženih biserov med občinami, kar je slaba desetina vseh.

 

Deli s prijatelji