ŽUPANSKE VOLITVE

Občine dobile nove župane

Objavljeno 25. marec 2012 23.59 | Posodobljeno 25. marec 2012 23.59 | Piše: Ma. F., STA

Nove župane so dobile občine Ljubljana, Slovenj Gradec, Krško, Bovec, Duplek in Destrnik.

SLOVENJ GRADEC, KRŠKO, BOVEC – V edini slovenski mestni občini poleg Ljubljane, kjer so po izvolitvi Matjaža Zanoškarja v državni zbor morali izpeljati nadomestne volitve, je v boju med dvema neodvisnima kandidatoma ob 51-odstotni udeležbi zmaga pripadla Andreju Času, ki je prejel 51,6 odstotka glasov. Njegov protikandidat Ksandi Javornik pa je dobil 48,4 odstotka glasov.

Andrej Čas trenutno direktor podjetja

Andrej Čas je 54-letni inženir fizike, trenutno je direktor podjetja Hmezad Žalec. Za župana je kandidiral s podporo Slovenjegraške liste, Gibanja TRS in Civilne iniciative za razvoj Koroške CIRK. Čas je bil občinski svetnik v Slovenj Gradcu v mandatu 1994–1998, takrat v stranki SDS, danes pa ni član nobene stranke.

V Krškem zmagal Miran Stanko

Po preštetih vseh glasovnicah je v današnjem drugem krogu nadomestnih županskih volitev v Krškem s 65,19 odstotka glasov zmagal kandidat SLS Miran Stanko s podporo prejšnjega krškega župana Franca Bogoviča. Na drugo mesto se je s 34,81 odstotka glasov uvrstil kandidat SDS s podporo NSi Cvetko Sršen.

55-letni samostojni podjetnik Stanko je inženir gradbeništva, diplomirani ekonomist in magister informatike, v treh mandatih pa je bil krški občinski svetnik. Med drugim je bil član upravnega odbora Nuklearne elektrarne Krško (Nek), nadzornega sveta Gen energije in nadzornega odbora sklada za financiranje razgradnje Nek.

Siniša Germovšek novi župan v Bovcu

V Bovcu so v današnjem drugem krogu nadomestnih županskih volitev za novega župana izvolili neodvisnega kandidata Sinišo Germovška. Prav tako neodvisni kandidat Mitja Horvat slavi v Dupleku. V Destrniku pa gre zmaga Vladimirju Vindišu iz SDS. Vindiš je bil z 58,47-odstotno podporo boljši od svojega protikandidata Albina Vajngerla iz SLS.

V Dupleku je bila volilna udeležba 51-odstotna. Novi župan je z 78,02 odstotka glasovi podpore postal neodvisni kandidat Mitja Horvat in tako premagal Danijela Štumbergerja (SLS in SDS).

V Bovcu je ob 35,91-odstotni volilni udeležbi zmaga pripadla neodvisnemu kandidatu Siniši Germovšku z 51,9-odstotka glasov podpore. Za župansko mesto se je v drugem krogu pomeril z Davorjem Gašperčičem iz SDS.

Deli s prijatelji