REVIZIJA

Občina Jezersko sredstva dodeljevala brez javnih razpisov

Objavljeno 18. december 2014 11.44 | Posodobljeno 18. december 2014 11.44 | Piše: STA, Ma. F.

Računsko sodišče je občini izreklo negativno mnenje.

LJUBLJANA – Računsko sodišče je opravilo revizijo pravilnosti poslovanja Občine Jezersko v delu, ki se nanaša na dodeljevanje tekočih transferjev v letu 2012, in izreklo negativno mnenje. V reviziji so med drugim ugotovili, da je občina nekaterim prejemnikom sredstva dodelila brez javnih razpisov ter ni sprejela lokalnega programa za kulturo.

Iz revizijskega poročila je razvidno, da je občina javno naročilo storitev prevozov učencev oddala po postopku s pogajanji brez predhodne objave, za uporabo katerega niso bili izpolnjeni predpisani pogoji. Izplačanih pa je bilo 47.261 evrov. Poleg tega ni izvajala celovitega nadzora nad poslovanjem Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor.

Računsko sodišče je ugotovilo, da občina pred plačilom ni mogla v celoti preveriti višine obveznosti iz računov za stroške storitev v zavodih za odrasle.

Lokalnega programa za kulturo niso sprejeli

Občina tudi ni sprejela lokalnega programa za kulturo. Kot ugotavlja sodišče, je z neposredno pogodbo dodelila 300 evrov prejemniku sredstev na področju kulture, ne da bi prej izvedla javni razpis oziroma javni poziv.

V revizijskem poročilu piše še, da je občina štirim izvajalcem športnih programov dodelila sredstva v skupnem znesku 1750 evrov, ne da bi prej izvedla javni razpis. Poleg tega je brez njega dodelila sredstva v skupnem znesku 7111 evrov prejemniku sredstev na področju turizma in štirim prejemnikom sredstev na različnih področjih. Ob tem pa je brez sklenitve pogodbe o dodelitvi sredstev še petim prejemnikom sredstev na različnih področjih dodelila nakazala sredstva v skupnem znesku 1802 evra.

Kot je še zapisano v poročilu, občina sredstev splošne proračunske rezervacije ob porabi ni razporedila v finančni načrt občine.

Računsko sodišče je Občini Jezersko podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja, odzivnega poročila pa ni zahtevalo, ker so bile že med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

Deli s prijatelji