NA NOGAH

Občina je vrtičkarjem požagala sadno drevje

Objavljeno 09. december 2016 15.11 | Posodobljeno 09. december 2016 15.12 | Piše: Aleksander Brudar

Ljubljanski vrtičkarji so spet na nogah, MOL je bil neusmiljen do njihovih dreves. Občinarji pravijo, da zato, ker so škodovala vrtninam in metala senco k sosedom.

Na oglasni deski je vrtičkarje čakalo obvestilo o podiranju dreves. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ljubljanski vrtičkarji, ki za svoje vrtove že vrsto let lepo skrbijo na nekdanjem vojaškem odpadu v Savljah, nasproti blokovskega naselja na Glinškovi ploščadi, so, pa čeprav so bili dolg boj, na koncu izgubili prav bitko z Mestno občino Ljubljana (MOL). Ne morejo razumeti, da odgovorne na odseku za razvoj podeželja, ki deluje pod okriljem oddelka za varstvo okolja na ljubljanski občini, moti – sadno drevje. »To je vandalizem,« je bilo mogoče slišati iz ust ljubiteljev vrtičkov, ki se zaradi strahu, da bodo ostali še brez tega koščka zemlje, niso želeli izpostavljati.

»Vsa ta leta je bil mir. To je banalno,« razočaran nad urejevalci vrtičkarske politike na MOL pravi eden izmed sogovornikov, ki že več let pridno skrbi za svoj košček obdelovalne zemlje. »Ljudje z ljubeznijo hodijo vsak dan sem in nikomur nič nočemo,« nadaljuje. 
Takoj po osamosvojitvi so, kot izvemo, staroselci na severnem delu zemljišča zgradili vrtičke – teh je okoli 200 –, pred tremi leti so se jim pridružili še novi vrtičkarji, in sicer so prostor dobili na jugozahodnem delu zemljišča. 
»Ti so mogoče malo bolj urbano narejeni,« nam pove gospod, ki še vedno ne more verjeti, kaj je zmotilo občino. Kot pripomni drugi vrtičkar, vse deluje tako, kot da morajo zaposleni v posebni službi občine nekako upravičiti svoje plače in se lotevajo projektov, ki so brez smisla. 
Vse skupaj naj bi bilo plod natančnega pravilnika, ki velja, odkar je država pred tremi leti 21.000 kvadratnih metrov zemljišč v Savljah brezplačno prepisala na občino. »V pravilniku piše, da se ne sme saditi dreves,« je eno izmed pravil izpostavil vrtičkar in dodal, da prvi najemniki tega pred 20 leti seveda niso mogli vedeti.

Antene jih 
pa ne motijo

No, odgovorni na MOL so se nato odločili, da bodo zapisana pravila začeli uresničevati, in so v začetku novembra prišli na nekdanji vojaški odpad ter začeli z zeleno barvo označevati sadna drevesa, od češenj do sliv, orehov do bezga, ki so po njihovem prepričanju zrela za odstranitev. Kot smo se lahko prepričali, drevesa na prvi pogled niso motila prav nikogar. Nekaj jih je stalo ob nekdanji vojaški žičnati ograji okoli kompleksa, nekaj pred vrtički. Klopce pod njimi pa so pričale o tem, da drevesa poleti na vrtičkarje mečejo blagodejno senco. 
Zanimivo je, da odgovornih na MOL ne motijo antene radiomaterskega radiokluba Triglav, ki stojijo sredi vrtičkov. Še manj pa okoli 20 metrov dolg in 15 metrov širok kos zemlje, kjer je občina posadila svoja drevesa. 
»Teh pa niso označili. Pravijo, da so to mlada drevesa, da ne morejo nikomur škodovati,« nam je že takrat razlagal sogovornik in se upravičeno vprašal, kaj pa, ko bodo te enkrat zrasla. Bodo potem tudi ta posekali? Danes, ko stopi na sicer lepo urejene, a zaradi posekanih dreves oskrunjene vrtičke, ga obda velika žalost. Ne more verjeti, da so občinarji lahko naredili kaj takega.

Korenine 
ovirajo vrtnine

Na MOL se seveda na pritožbe vrtičkarjev niso kaj preveč ozirali, saj so jim po označitvi dreves napovedali, da jih bodo začeli na stroške občine odstranjevati. Kot je v sporočilu sovrtičkarjem, izobešenem na tamkajšnji oglasni deski, zapisal Odbor vrtičkarjev Savlje, lahko manjša drevesa posamezniki, če jih želijo rešiti, do odstranitve sami presadijo na primernejšo lokacijo. Hkrati pa je, glede na negodovanje posameznikov, priložil odgovor občine, zakaj so se odločili za tako drastičen ukrep. 
Na občini pojasnjujejo, da bi moral ob prekinitvi zakupnega razmerja zakupnik, torej vrtičkar, odstraniti vse stvari, ostanke pridelkov, vrtnin, dreves in grmičevja, a se večinoma to ne zgodi. »Zato imamo velike težave pri oddaji vrtičkov v zakup, ker so npr. na njih zrasla drevesa, ki zastirajo tla, katerih korenine onemogočajo pridelavo vrtnin, mečejo senco na sosednja zemljišča itd.,« so vrtičkarjem pojasnili na občini in dodali, da bodo zunaj območja obdelovalnih površin, seveda znotraj ograje, še naprej skrbeli zato, da bodo rasla tako sadna kot druga drevesa, »na samih vrtičkih pa moramo vzpostaviti razmere za pridelavo vrtnin, kar je osnovna dejavnost na vrtičkarskih območjih Mestne občine Ljubljana«. 

Deli s prijatelji