ČAKA NA ODKUP

Občina ima predkupno pravico, a nima denarja

Objavljeno 11. junij 2014 19.22 | Posodobljeno 11. junij 2014 19.23 | Piše: Barbara Petek

Domačin Janez Potokar z Lokev pri Črnomlju že 17 let čaka, da občina odkupi njegovo zemljo.

Na parceli Janeza Potokarja bi moralo stati otroško igrišče. Foto: Dejan Javornik

ČRNOMELJ –  »Odkar je bila zgodba v časopisu, županja tako nagaja, da to ni za povedat,« je besen Janez Potokar, ki že več kot poldrugo desetletje čaka, da bo občina Črnomelj odkupila njegovo zemljo na Lokvah pri Črnomlju, kjer naj bi gradili hiše oziroma po novem športno igrišče za romske otroke, teh okoli Potokarjeve domačije živi kar nekaj. »Že leta 1997 je občina uveljavljala predkupno pravico za to zemljo in mi niso pustili, da bi jo prodal. Imel sem že dva kupca. Rekli so, da jo bodo oni kupili, da bodo naredili hiše za Rome. So se oglasili, ko sem dal ponudbo na oglasno desko, in rekli, da je akt sprejet, da bodo zemljo vzeli, a je niso. Zemljišče je zdaj prazno, komu drugemu je prodati ne smem,« je že pred letom in pol za Slovenske novice potožil Janez, zgodba pa se še kar vleče.

Ko sta se z ženo pred tridesetimi leti preselila na Lokve pri Črnomlju in si zgradila hišo, na tistem območju Romov še ni bilo, naselili so se pozneje, a z njimi nima težav, pravi. Jih imajo pa drugi in, kot kaže, posluha zanje ni niti pri občini. Denar, tudi evropski, ki ga dobijo zanje, menda izginja, z njim asfaltirajo ceste in podobno, zatrjuje Janez, ki pa ne namerava dopustiti, da bi občina naselila Rome na njegovo zemljo kar tako brez plačila. »Mene ne motijo Romi, moti me samo to, da jih mislijo s silo dati na mojo zemljo, odkupili je pa ne bi,« pravi.

Del njegove parcele je občina že dobila leta 2004: »Moje je bilo prej vse tam do tistih smrek,« pokaže in potrdi, da so oddaljenih 40 arov zaradi dolga prodali na dražbi. Kljub temu pa ostane še 25 arov zemlje, ki jih neuspešno prodaja že leta. »Občina je država v državi, z njimi se ne da zmenit prav nič,« je oster Potokar, ki je županjo poskušal priklicati menda že več kot dvajsetkrat, da bi se naročil na uradne ure in se pogovoril, kje ga čevelj žuli, pa pravi, da ni bilo od tega nič. Na njegovem zemljišču se zdaj pase konjiček. Da je od romskih otrok, ki živijo v bližini, pove. Tistih otrok, ki bi se morali igrati na igrišču, ki bi ga postavila občina. Pa so ostali brez igrišča, Janez pa brez denarja.

»Drugo svetovno sem dal skozi, a taka lumparija, kot je danes, kaj takšnega še nisem doživel. Skupinsko se krade, kam gre denar, nihče ne ve,« pove. Ve pa, da ga za Rome ni, kakor tudi ne za upokojenca, že skoraj 80 jih šteje, ki mora sebe in ženo Dragico nekako preživeti z manj kot 500 evri pokojnine. Denar, ki bi ga dobil za parcelo, bi mu še kako prav prišel. A na občino, kot kaže, ne more računati: »Županja bi delala hišo na tej moji parceli, odkar sem jo dal v časopis, je poslala geometra merit mojo zemljo. Ne more on priti kar tako in merit zemljo, prisotna morata biti oba lastnika. In ne more priti kar merit moje zemlje za občino,« je oster Janez, ki je geometra nagnal z lastne zemlje in si za to prislužil še globo za kršitev javnega reda in miru. Plačal je ne bo. »Nimam od kod plačati, to je pol moje penzije. Je rekel policist, da ga ne bi smel nagnati, a bil je na moji zemlji brez mojega dovoljenja,« se razhudi Janez.

Občina nima sredstev za nakup

Županja Mojca Čemas Stjepanovič nasprotno trdi, da občina za zemljo gospoda Janeza nikoli ni bila zainteresirana: »V letu 2005 je bila občini v odkup ponujena parcela, za katero je ta stranki odgovorila, da ni zainteresirana za odkup. Pozneje je bila ta ista parcela občini še večkrat ponujena v odkup, vendar je občina stranki vsakokrat pojasnila, da nima sredstev za nakup te parcele,« pravi županja, ki je pred letom in pol povedala, da je občina Janezovo zemljo 2011. uvrstila v program pridobivanja zemljišč za leto 2012, da bi na njej zgradili romsko otroško igrišče. A denarja zanj že takrat ni bilo.

Prav tako zanika, da gospod Potokar ne bi mogel do nje. Srečali so se januarja lani, ko ji je tudi v obraz povedal, da ve, da naj bi občina denar, namenjen za Rome, porabila v druge namene in da bo sprožil ustrezne postopke.

»V letu 2013 je na podano prijavo za porabo sredstev, ki jih je občina prejela na podlagi razpisa za romsko infrastrukturo, zadevo preiskovala tudi policija in ni bilo ugotovljenih nepravilnosti,« sklene županja.

 

Deli s prijatelji