NI DENARJA

Občina Forjanovima 
ne da obljubljene ceste

Objavljeno 04. julij 2013 12.59 | Posodobljeno 04. julij 2013 13.00 | Piše: Oste Bakal

Zakonca sta v zameno za asfalt občini Sv. Jurij oddala zemljišče.

Župan Anton Slana ima vsaj denar za sodišče. Foto: Oste Bakal

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI – Konec aprila je minilo osem let, odkar je župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana z zakoncema Jožefom in Marijo Forjan iz Selišč podpisal pogodbo, s katero sta za obdobje štirih let dala na razpolago kmetijsko zemljišče v velikosti 1,5 hektarja, na katero bi se odlagala rodovitna zemlja, ki je ostajala ob gradnji pomurske avtoceste med Cogetinci in Vučjo vasjo. Občina se je s pogodbo zavezala, da bo do zemljišča, kjer se deponira zemlja, najpozneje do konca trajanja pogodbe, to je do maja 2009, asfaltirala javno cesto. Zdaj je julij 2013, asfalta pa še zmeraj ni in ni jasno, kdaj bo, pa čeprav je prejšnji mesec sodnica okrajnega sodišča v Gornji Radgoni Marjeta Kralj ovrgla ugovor občine. Ta pač nima denarja.

Asfalt namesto denarja

Gre za kilometer ceste, malo boljši kolovoz, ki med drugim pelje tudi do stanovanjske hiše Forjanovih. Moral bi ga prekrivati asfalt, za tega sta se dogovorila zakonca, namesto da bi od občine za oddajanje zemljišča dobivala najemnino. Pogodbena vrednost projekta je bila nekaj manj kot 113.000 evrov.

Kot pravi župan Slana, občina v proračunu nima predvidenih sredstev za ureditev ceste do Forjanovih.

Ker kolovoz ni in ni hotel postati asfaltna cesta, sta 74-letni Jožef in leto mlajša Marija že pred časom na okrožnem sodišču v Murski Soboti vložila tožbo proti občini in kazensko ovadila župana Slano, ki je za občino podpisal pogodbo. Sodnik Branko Palatin, ki je vodil senat, je v obrazložitvi zavrnitve zapisal, da je Slana ob podpisu pogodbe v imenu občine deloval v javnem interesu ter v skladu z navodili, ki jih je dobil od Darsa, a je tako poskušal urediti asfaltiranje dovozne poti, za kar občina sicer ni imela predvidenega denarja v proračunu, saj bi na podlagi pogodb z izvajalci del ceste do deponij moral asfaltirati izvajalec, za kar si je Slana tudi prizadeval in si še vedno prizadeva. »Tako mu ni mogoče očitati, da bi imel ob podpisu zakupne pogodbe naklep z lažnim prikazovanjem dejanskih okoliščin spraviti subsidiarna tožnika (Jožef in Marija Forjan, op. p.) v zmoto, da sta ta v škodo svojega premoženja nekaj storila, čeprav je vedel, da obveznosti ne bodo izpolnjene, in je s tem občini Sveti Jurij ob Ščavnici pridobil protipravno premoženjsko korist. Občina pa tudi ni mogla sama urediti dovoznih poti, saj bi to moralo biti predvideno v njenem proračunu, ki ga sprejema občinski svet, v proračunu občine Sveti Jurij ob Ščavnici za navedeno leto pa ta proračunska postavka ni bila predvidena in torej tudi ni bilo pridobitve protipravne premoženjske koristi občini,« je v prid Slane zapisal sodnik Palatin. Tako odločitev je potrdilo višje sodišče v Mariboru.

Nalašč zavlačujejo

Kazenske odgovornosti župana torej niso ugotovili in takrat so postopek na okrožnem sodišču za nekaj časa ustavili, ker je občina na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni medtem zahtevala, da zakupna pogodba postane nična, česar sodišče ni dovolilo. Nazadnje je okrožno sodišče po številnih tožbah in pritožbah le presodilo v korist Forjanovih. Sodnik Aleksander Kranfogel je odločil, da mora občina v 60 dneh od pravnomočnosti sodne odločbe asfaltirati pot. »Pogodbene stranke so dolžne izpolnjevati svoje obveznosti, tudi pravočasno, njihova sprememba ali prenehanje pa sta poleg zakonske podlage mogoča le s soglasjem druge pogodbene stranke,« je med drugim zapisal v obrazložitvi. Odločil je tudi, da mora Forjanovima stroške tožbe in druge stroške v znesku 4603 evre plačati občina, ki se je sicer že pritožila na sodnikovo odločitev. Na podlagi tega sklepa je sodišče v Gornji Radgoni tudi izdalo prvotni sklep o izvršbi, ki pa ni realiziran, ob tem je občina tudi na zadnjo odločitev sodnice v Gornji Radgoni spisala pritožbo, ki bo romala na višje sodišče v Maribor.

To nam je potrdil tudi župan Slana, ki pravi, da pričakujejo revizijo postopka in zato hočejo zavlačevati, saj če se bo izvršba zgodila, potem niti njihov morebitni uspeh v reviziji ne pomeni nič. Ob tem, kot pravi Slana, občina v proračunu nima predvidenih sredstev za ureditev ceste do Forjanovih. In če bi morali sprejeti rebalans proračuna, bi po njegovem morali »pozabiti na kakšno drugo investicijo«.

Forjanova sta vztrajna in se borita naprej. Z mlini na veter? Stroški naraščajo. Predlani sta nameravala zaznamovati zlato poroko, a od tega ni bilo nič, denar za slavje sta odnesla odvetnikom.

Torej o vsem bo spet odločalo višje sodišče v Mariboru, Forjanova in njuni sovaščani – skupaj sedem gospodinjstev – pa se bodo vsaj še eno zimo zagotovo vozili po kolovozu. Seveda, če se ne bo zgodilo kaj pretresljivega, saj smo dobili namige iz Ljubljane, da bi se v zadevo lahko kmalu vključila tudi nekatera ministrstva. Kljub temu je vprašanje, ali se bo kdo spuščal v konflikt s sodniki, ki se očitno tudi držijo ZKP in morajo strankam omogočiti pritožbe in ugovore. 

image

Koliko sodnih papirjev še? Foto: Oste Bakal


Na napačen račun

V celotnem primeru Forjan bi lahko dobesedno obveljalo znano reklo, da ko ima hudič mlade ... Poleg tega, da že vrsto let čakata na svojo cesto, do katere sta nedvomno upravičena, Forjanovima ni bilo usojeno, da bi že pred meseci dobila povrnjene pravdne stroške, ki jih je sodišče naložilo dolžnici, torej občini Sveti Jurij. Res je sicer, da je občina nakazala 4788,67 evra na napačni naslov, račun Forjanovega odvetnika Borisa Mileta iz Maribora. A glej ga, zlomka: ta ima blokiran račun! »Zato bo takoj po odpravi blokade odvetnik dolžnici (beri: občini, op. p.) sredstva vrnil. Z napačnim nakazilom pa dolžnica ni prosta obveznosti, sicer pa bi po izdanem sklepu o izvršbi morala slednja stroške nakazati na račun upnika Jožefa Forjana,« je med drugim zapisala sodnica Marjeta Kralj.

 

Deli s prijatelji