SPOPAD NA PLEČIH ŠTUDENTOV?

Občina do vratu vpletena v predvolilne zdrahe

Objavljeno 15. oktober 2013 22.45 | Posodobljeno 15. oktober 2013 22.45 | Piše: T. L.

Po zapletih s kandidaturami za volitve v študentski zbor ŠOUP in fizičnem obračunu je v dogajanje posegla tudi Popovičeva Mestna občina Koper.

Koper v primežu burje.

KOPER – Na Primorskem vre. Vsaj med tistimi, ki so tako ali drugače povezani s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP). Poročali smo o fizičnem obračunu pred koprskim lokalom Spot, v katerem jih je po nosu dobil Gregor Benkoimage, ki je povedal, da je do incidenta prišlo po tem, ko je s prijatelji na ŠOUP povprašal po seznamu kandidatur za študentske volitve. 

V Študentski listi Burja, ki se ni uvrstila na seznam kandidatov za poslance Študentskega zbora ŠOUP, so prepričani, da so bile njihove kandidature pravilno izpolnjene, zato so volilni komisiji ŠOUP po poročanju Primorskih novic včeraj oddali svoje pritožbe. Menda so pripravljeni vložiti tudi kazensko ovadbo, če se bo izkazalo, da so bile kandidature zavrnjene brez pravne podlage. Na tiskovni konferenci, ki so jo včeraj pripravili kar v prostorih koprske občine, so opozorili na poskuse onemogočanja demokratičnih volitev v študentski zbor ŠOUP.

Kdo ne govori resnice?

Sicer pa imata tudi oba akterja fizičnega obračuna v lokalu Spot svoja pojasnila, s čim je bil incident povezan. Gregor Benko je še enkrat pojasnil, kako je prišlo do incidenta v lokalu, kjer ga je napadel David Krpač, polbrat direktorja ŠOUP Sebastjana Kokla, ki je sicer tudi mestni svetnik stranke SD v koprskem občinskem svetu. Kot so poročale Primorske novice, naj bi Krpač Benku pred udarcem s pestjo v obraz rekel: »Kaj ti meni hodiš na ŠOUP?!« Benko še pravi, da se obračun ni končal v lokalu, saj je bil po napadu hospitaliziran in je preživel noč v bolnišnici, po napadu pa je z zasebne številke prejemal tudi grozilne klice. 

Krpač je o incidentu za Primorske novice izjavil, da fizični obračun ni bil povezan s ŠOUP, pač pa da je šlo za »zasebno zadevo« med njim in Benkom.

Benku varnostnike poslal »kontakt« z občine

Benko je, kot je poročal STA, včeraj dobil tudi spremstvo dveh varnostnikov, hkrati pa na vprašanja novinarjev ni mogel pojasniti, kdo varnostnika plačuje. Pojasnil je le, da so se obrnili na koprsko občino, ki jim je izkazala podporo ter jim dala na razpolago prostore za novinarsko konferenco. Na dodatno vprašanje je povedal, da je varnostnika poslal njegov »kontakt«, ki so mu ga dali na občini.

In kaj o burnem dogajanju, ki ne spada ne v študentsko ne v nobeno drugo politiko, pravijo na ŠOUP? Da so v ozadju obtožb politične interesi. V ŠOUP so tudi potrdili, da so prejeli pritožbe zavrnjenih kandidatov, ter zatrdili, da jih bodo obravnavali in o izidu obvestili pritožnike. Predstavnica ŠOUP Nika Štravs (sicer Koklova svetovalka in tajnica koprske SD) je že včeraj povedala, da ne drži, da bi bilo veljavnih le 12 kandidatur, pač pa je teh več kot 20. Prav tako je navedla, da David Krpač trenutno nima nobene funkcije v študentski organizaciji. 

Županov svetovalec na pomoč kliče Viranta

Da pa dogajanje v študentskih vrstah sega globoko v lokalno politiko, kaže tudi dejstvo, da so se v burno dogajanje, povezano s ŠOUP, vključili na Mestni občini Koper (MOK), kjer dejavno podpirajo Študentsko listo Burja: listi so odstopili prostor za ponedeljkovo tiskovno konferenco, poleg tega pa so bile njihove zahteve in vizija objavljene na novičarski spletni strani, kjer se objave večinoma nanašajo na župana Borisa Popoviča in dogajanje v MOK. 

Zakaj? »Ker zagovarjamo čiste in poštene volitve kot temelj življenja v demokratični družbi, smo se odločili, da jim ponudimo prostor – tako fizičen kot digitalen –, da predstavijo svojo zgodbo. V nadaljevanju je tekst njihove izjave za javnost in posnetek današnje novinarske konference,« so na občini odločitev pojasnili na spletni strani. 

Na družabnem omrežju Twitter se je zelo angažiral tudi Popovičev svetovalec Sebastijan Jeretič, ki je že včeraj družabno omrežje preplavil z zapisi na temo študentskega dogajanja, s pospešenim tempom pa to počne tudi danes. Na pomoč kliče ministra Gregorja Viranta: »Lahko sploh kdo prepreči te svinjarije na študentskih volitvah ali je Slovenija Azerbajdžan? Bo @Gregor_Virant kaj naredil za pravno državo?«

In dodal še »povzetek« dogajanja: 

Deli s prijatelji