SE ZGODI TUDI TO

Občani zahtevali, da se avtobus podraži!

Objavljeno 25. september 2014 11.43 | Posodobljeno 25. september 2014 11.43 | Piše: Anita Krizmanić

Na Rakitni in okolici so si dražje vozovnice zaželeli zaradi višjega nadomestila.

Od septembra je prevoz dražji. Foto: Igor Mali

BREZOVICA – Podražitev smo deležni iz dneva v dan, da pa bi od države sami zahtevali kaj takšnega, se zdi nepredstavljivo. Tokrat je nemalo polemik sprožila podražitev vozovnic na območju Brezovice ali natančneje od postajališča Podpeč Jereb do Rakitne in Goričice pod Krimom, kjer obratujeta liniji 43 (Notranje Gorice–Preserje) in 44 (Notranje Gorice–Preserje–Rakitna).

Potniki morajo od 1. septembra za mesečno vozovnico odšteti 63 evrov, kar je skoraj 20 evrov več kot prej, upokojenska po novem stane 60 evrov, za enosmerno v Ljubljano pa je treba odšteti 2,50 evra. Za šolarje sprememb ni, saj njihova vozovnica še vedno stane 25 evrov.

LPP jim je ustregel

Da so vozači sami zahtevali podražitev, so zapisali tudi v avgustovski številki Barjanskega lista: »S tem se bo za 14 evrov dvignila tudi osnova za povračilo stroškov prevoza na delo. Obvestite svoje delodajalce!«

Takšno ravnanje je razbesnelo številne občane, ki se sprašujejo, zakaj bi si kdo sploh želel, da se na njihovi relaciji avtobusne vozovnice podražijo. Odgovor je na dlani. Prebivalci Rakitne in okolice se v službo vozijo z avtomobili in tako so se domislili, kako si dvigniti nadomestilo za prevoz. LPP jim je rade volje ustregel in podražil vozovnice, obenem pa so dosegli, da se cene teh za njihove otroke niso spremenile.

Podžupan Brezovice Marko Čuden je povedal, da so želeli biti prijazni do občanov in spraviti Rakitno v prvo in drugo cono. »Res pa je, da avtobus uporablja malo ljudi, več se jih vozi, in zato je bil silen pritisk za dvig v tretjo cono, da bodo ljudje dobili, seveda dokler ta zadeva še obstaja, višje povračilo potnih stroškov,« je priznal Čuden.

»Za tiste, ki res uporabljajo ta avtobus, je ta varianta z mestnim potniškim prometom cenejša, kot je bila prej, predvsem pa je treba gledati na občutljivo populacijo, kot so dijaki in študenti,« dodaja v isti sapi.

Obrnili smo se tudi na LPP, a so nas po odgovore poslali na občino Brezovica. 

 

Deli s prijatelji