NE BODO ZASTONJ

Obama nam podarja šestkolesnike iz Afganistana

Objavljeno 07. november 2014 22.11 | Posodobljeno 07. november 2014 22.13 | Piše: STA, Mo. S.

Čeprav gre za donacijo, bo Slovenija morala nositi del stroškov.

LJUBLJANA – ZDA bodo Sloveniji z novim letom odstopile sedem šestkolesnih oklepnikov, ki so jih doslej uporabljale v Afganistanu, poroča Televizija Slovenija. Šestkolesniki so v času, ko so jih kupile ZDA, stali skupno nekaj več kot štiri milijone evrov, po štirih ali petih letih, kolikor so stara, naj bi bila vredna še 1,6 milijona evrov.

Čeprav gre za donacijo, bo Slovenija morala nositi del stroškov. Tako je obrambno ministrstvo že plačalo 360.000 evrov za načrtovan prevoz vozil, v prihodnjem letu pa naj bi plačali še davek v višini petine ocenjene vrednosti vozil, torej še okoli 400.000 evrov. Kakšni bodo stroški vzdrževanja, po poročanju TV Slovenija še ni znano.

Strokovnjak za obramboslovje Klemen Grošelj je za oddajo Dnevnik dejal, da ZDA svojim zaveznikom nudijo možnost nabave vojaške opreme, razvite za potrebe operacije v Afganistanu in Iraku, ki je po umiku ameriških sil z obeh bojišč postala presežek. Vojaško opremo po načelu »v stanju, v kakršnem je, in na lokaciji, kjer se nahaja«, podarjajo več državam, med drugim je podobna vozila letos prejela tudi Hrvaška.

Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska bosta o donaciji povedala več, ko bo ta prispela v Slovenijo.

Deli s prijatelji