OKORELO

Ob službo v tujini zaradi okorelih pravil univerze?

Objavljeno 12. oktober 2014 11.47 | Posodobljeno 12. oktober 2014 11.47 | Piše: Maja Kepic

Matej je junija diplomiral na fakulteti za zdravstvene vede, a listino bo dobil šele decembra.

Rektorat mariborske univerze vztraja pri svojem – diplome mu do podelitve nočejo izdati! Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Da so časi vse prej kot lahki, se zavedajo predvsem mladi, ki z diplomo uspešno končajo večletni študij, a kljub doseženi izobrazbi pristanejo na – zavodu za zaposlovanje. Tisti, ki jim takoj po končani fakulteti uspe dobiti delovno mesto v njihovi branži, so pravzaprav srečne izjeme, zato je zgodba študenta Mateja iz Maribora še toliko bolj neverjetna.

»Junija sem diplomiral na mariborski univerzi, na fakulteti za zdravstvene vede. Šel sem na razgovor za službo na avstrijsko ministrstvo za zdravje na Dunaju. Izbrali so me, delovno mesto me tam tako rekoč že čaka, delodajalec mi je naročil le, naj jim dostavim še original diplome, ker brez tega nočejo oziroma ne morejo izdati nostrifikacije, s katero bi bila moja izobrazba tudi v Avstriji uradno priznana,« je začel pojasnevati Mariborčan.

Na fakulteto za zdravstvene vede je tako nemudoma oddal prošnjo za predčasno izdajo diplome – listino bi Matej sicer prejel šele v prvem tednu decembra, ko ima mariborska univerza uradno podelitev diplom. Seveda je pričakoval, da mu bo šola, ki jo je leta in leta pridno obiskoval, ugodila, a je naletel na gluha ušesa. »Rekli so mi, da je ne morem dobiti do podelitve, ta pa bo šele enkrat med 1. in 5. decembrom. Pogovarjal sem se z različnimi institucijami, ki so mi zatrdile, da je skrajno nehumano, da ne morem dobiti originala diplome, če pa sem vse obveznosti do fakultete opravil. Tako se lahko zgodi, da ostanem brez obljubljene službe. Očitno se vodstvo naše šole ne zaveda, kako težko je v teh časih priti do nje,« je upravičeno ogorčen diplomant.

Informacije smo preverili tako na referatu fakultete za zdravstvene vede kot na mariborski univerzi, kjer so odgovorili: »Z zakonom o visokem šolstvu način in čas podeljevanja diplom nista opredeljena, zato univerze celoten postopek v skladu s svojo avtonomijo urejamo v internih predpisih. Univerza v Mariboru podeljuje diplome v terminih, ki so vnaprej določeni s študijskim koledarjem za posamezno študijsko leto. Predčasna izdaja diplomske listine po obstoječem pravilniku o postopku priprave in zagovora diplomskega dela na dodiplomskem študiju žal ni predvidena.«

Ko smo jih nato vprašali še, zakaj so torej njihova interna pravila tako toga in ali se vodstvu univerze ne zdi sporno, da študentu, ki je do njih poravnal vse obveznosti, onemogočijo, da pride do delovnega mesta, za katero se je izobraževal prav pri njih, konkretno na to niso odgovorili, dejali pa so: »Diplomanti praviloma že na dan diplomiranja prejmejo potrdilo o diplomiranju, ki velja do uradne podelitve diplome. Fakulteta lahko diplomantu na njegovo prošnjo izda tudi dodatno potrdilo o zaključenem izobraževanju s pisnim pojasnilom za potrebe bodočega delodajalca v tujini o tem, zakaj bo uradna diplomska listina podeljena pozneje. Naši študenti z navedenim do nedavnega niso imeli težav oziroma nas na njih niso opozorili. Če ima posamezni potencialni delodajalec pomisleke v zvezi z izdanim potrdilom o diplomiranju, svetujemo, da njegovo verodostojnost kadar koli preveri na fakulteti, ki je izdala potrdilo o diplomiranju.« 

Deli s prijatelji