ZAPOSLOVANJE

Ob prazniku dela opozorila na veliko brezposelnost

Objavljeno 30. april 2013 21.40 | Posodobljeno 30. april 2013 21.42 | Piše: STA, Ma. F.

V Pozitivni Sloveniji ob prazniku dela opozarjajo na brezposelnost in pomanjkanje delovnih mest.

Brezposelnost zamenjujejo samozaposlitve.

LJUBLJANA, MARIBOR – V Pozitivni Sloveniji (PS) ob prazniku dela opozarjajo na brezposelnost in pomanjkanje delovnih mest, ki so za največjo koalicijsko stranko prioriteta. Mariborski župan Andrej Fištravec izpostavlja nujnost medsebojne solidarnosti. V podmladku SLS pa pozivajo vlado, da v najkrajšem času pripravi ukrepe za izboljšanje položaja na področju zaposlovanja mladih.

V PS poudarjajo, da so delovna mesta zanje prioriteta. Čeprav se z mednarodnim praznikom dela spominjamo dogodkov iz 19. stoletja in zahtev delavskega stanu, je sporočilo praznika že davno preseglo svojo izhodiščno mejo in zadeva družbo kot celoto, so zapisali v sporočilu za javnost.

Delu je treba vrniti čast in oblast

Praznik govori o solidarnosti, pravični in socialno odgovorni družbi, kar je danes, kot navajajo, ponovno v ospredju strankinih družbenih vprašanj in vrednot. Slovenija je danes med tistimi družbami, ki po oceni PS aktivno iščejo družbeni model, ki bo nasledil vladavino neoliberalizma.

V PS menijo, da bi morale biti eno od osnovnih vodil pri razmisleku o naši prihodnosti prav vrednote delavskega gibanja, ki jih lahko združimo v misel, zapisano v manifestu PS Slovenija 2020: Delu je treba vrniti čast in oblast. Kot obljubljajo, bodo posebno pozornost namenili mladim, ki so se znašli v spirali brezperspektivnosti in so obsojeni na brezposelnost in prekerna dela, ter starejšim, za katere morajo v skladu z demografskimi trendi poiskati nove oblike aktivnega vključevanja v družbo.

Problematika zaposlovanja mladih

Za mariborskega župana Andreja Fištravca je medsebojna solidarnost še toliko pomembnejša v težkih časih, ko se »srečujemo z gospodarsko in socialno krizo ter posledično z veliko brezposelnostjo«. Zato je prav, da stopimo skupaj in se zavzamemo za človeške in delovne pravice, je poudaril v voščilu Mariborčanom.

V Novi generaciji, podmladku SLS, pa ob prazniku dela izpostavljajo problematiko zaposlovanja mladih. Mladi so zelo pomemben del družbe, a brez zaposlitev in možnosti osamosvojitve ne morejo dati družbi vsega, kar ji lahko ponudijo, so sporočili.

Vlado pozivajo, naj v najkrajšem času pripravi ukrepe za izboljšanje razmer na področju zaposlovanja mladih. Kljub specifičnosti izobraževalnega sistema, v katerem je premalo praktičnega izobraževanja, zaradi česar mladi ne pridobijo dovolj izkušenj, naj vlada pripravi ukrepe za lažji nastop na trgu dela, še predlaga podmladek SLS.

Deli s prijatelji