TRAGEDIJA

Ob padcu s traktorja umrla 19-letna Tina

Objavljeno 29. julij 2013 12.53 | Posodobljeno 29. julij 2013 12.53 | Piše: Jaroslav Jankovič

Rošerjeva in njen fant Matej Kordež sta na Koroškem obirala češnje.

Bela svečka za nesrečno Tino, zraven rdeče češnje, katere sadežev ji ni uspelo nabrati. Foto: Jaroslav Jankovič

ČRNA NA KOROŠKEM – Češnje so že davno dozorele, mar ne?! A če zaidemo v koroško dolino Tople, se tamkajšnji prebivalci z njimi prav zdaj sladkajo. Da, češnje v prečudoviti dolini Tople pod mogočnimi kamnitimi glavami Pece nad Črno na Koroškem zorijo pozno v juliju. Pod Kordeževim vrhom v grebenu Pece pomlad malce kasni, in zdi se, da zato tudi pomladna razposajenost smukne v dolino šele v poletnih mesecih.

Oni dan v petek dopoldne je bilo sonce že visoko na nebu: »En tri četrt na enajst je bilo,« pove 83-letni Jakob Kordež s Florinove domačije.

Potem staremu klenemu gospodarju zastane dih in solze silijo na oči: »Od vnuka punca se je ubiva.« Ustnice so se zatresle, nas pa je spreletel srh. Tisti koroški »ubiva«, prišleku komaj razumljivo, a povedalo je vse. V dolino Tople je prišla nesreča.

Vilice so zanihale

Florinova kmetija leži na 960 metrih nadmorske višine in je druga po vrsti, takoj za Burjakovo, preostale tri; Kordeževa, Fajmutova in Končnikova ležijo še malce višje, slednja na 1120 m. n. v.

V petek dopoldne ob 10.40 sta 22-letni Matej Kordež in njegovo 19-letno dekle Tina Rošer z večjim traktorjem z zadaj priključenim dvigalom viličarjem odpravila kakih 100 metrov v dolino in se ustavila pri samotni češnji, ki raste že skoraj na ravnem, kakih 60 metrov od ceste.

Kot so nam povedali domači, je sedanji gospodar Florinove kmetije Jaki priključek kupil šele pred kratkim. Gre za nepogrešljivo dvigalo viličarja, s katerim dvigujejo bale in druga bremena pa tudi obirajo sadje po sadovnjakih.

Tudi Tina in Matej, ona študentka matematike, on kmetijstva v Mariboru, kjer sta se tudi spoznala, sta na vilice položila leseno paleto. Tina, doma s kmetije v Podgorju, vajena kmečkih opravil, je stopila na paleto, Matej jo je dvignil kake tri metre in pol visoko, kot princesko, da bi z rokami dosegla zrele živo rdeče češnje.

Ničkolikokrat je Matej doma dvignil koga na paleti in teren pod samotno češnjo je bil skoraj raven.

»Ne, nismo mogli verjeti, da se je traktor prevrnil na tako ravnem terenu,« so nam povedali gasilci iz PGD Črna na Koroškem, ki so med prvimi prihiteli na kraj nesreče.

Kar naenkrat je dvigalo močno zanihalo in traktor se je v hipu prevrnil. Kot nam je povedala Matejeva teta, se je fant močno oprijel volana, nesrečno Tino pa je v velikem loku vrglo na spodnjo stran traktorja, kjer je mirno obležala.

Zaspala pod češnjo

Kot lahko sklepamo po pripovedovanju domačih, je Matej splezal iz kabine do izvoljenke, ki je traktor v nasprotju z govoricami v javnosti ni pokopal pod seboj. Matej naj bi domačim povedal, tako so nam zatrdili sami, da je kabina traktorja pritisnila ob zemljo le njeno zapestje, vilice dvigala pa naj bi stisnile ob tla le spodnji del noge: »Nič takega, zaradi česar bi morala obležati za vedno,« nam pove teta in nadaljuje: »Tina je bila takoj mrtva. Očitno od nesrečnega padca s treh metrov in pol, močnega udarca ob tla, ne vemo.«

Matej naj bi po izjavah domačih zaslutil, da mu izvoljenka uhaja iz naročja, da bo za večno zaspala. Kljub temu je stekel navkreber, klical domače na pomoč, poklical policijo in reševalce, ki so zelo hitro prihiteli na kraj nesreče. Še vedno je upal, da se prebudi, da jo odpeljejo z rešilcem, že naslednji dan jo bo obiskal ... Mlada in čila bo hitro okrevala, spet se bosta ob vikendih zapodila po gorskih travnikih pod Peco in mladostno zavpila proti stenam, da bo odmevalo. Žal se to ne bo zgodilo.

Zdravnica je pogledala nesrečno Tino Rošer, ki je ležala v travi, in kmalu odkimala z glavo ter po besedah gasilcev le zavzdihnila: »Nič se ne da storiti!« Tina je zaspala pod češnjo, kjer so prižgali belo svečko. Ko smo se oglasili pri Florinovih, so nas prijazno sprejeli. Povedali so nam, da Mateja ni doma, da je šel s sestro in drugimi k Tini v Podgorje molit.

Pet traktorskih nesreč

Traktor so odpeljali, preiskovalci nesreče so odredili izredni tehnični pregled. Gasilci, ki so bili na kraju dogodka, soglasno ugibajo, kako je mogoče, da se je na tako ravnem terenu traktor prevrnil. Ugibajo, da bi lahko zdrsnil in zaradi tega zanihal. Zakaj ga je zamajalo, da je dvigalo tako močno zanihalo, da se je vse skupaj prevrnilo, bodo preiskovalci ugotavljali v naslednjih dneh.

A kaj pomaga. Usoda pride, ne napove ne kraja ne ure.

Po izjavah gasilcev je to že peta nesreča s traktorjem letos na območju Črne na Koroškem in tretja smrtna. 

Tini je počilo srce

Kot so nam povedali domači, je Tini Rošer zaradi silovitega pritiska ob padcu z dvigala ob tla počilo srce. Tako naj bi pokazala obdukcija. Dodali so še, da nesrečna mladenka sicer ni bila polomljena ali kako drugače poškodovana.

 

Deli s prijatelji