KANDIDATI O PRIČAKOVANJIH

Ob oddaji glasov o kraji, drugem krogu, maši in potici

Objavljeno 22. oktober 2017 21.07 | Posodobljeno 22. oktober 2017 21.07 | Piše: P. Pa.

Devet kandidatov, ki se potegujejo za predsedniški stolček, je ob oddaji glasov povedalo marsikaj.

LJUBLJANA – Slovenija je danes na volitvah šestič v svoji zgodovini izbirala predsednika države. Devet kandidatov se je potegovalo za to funkcijo, prav kmalu pa bo tudi jasno, komu izmed njih je uspelo prepričati volivce. Javnomnenjske ankete so ves čas najboljši izid napovedovale Borutu Pahorju, sledila pa sta mu Marjan Šarec in Romana Tomc.

Na volišče z Brezij

Ob oddaji svojega glasu je Angelca Likovič, ki se je na volišče pripeljala po obisku nedeljske maša na Brezjah, dejala, da je že navsezgodaj zjutraj spekla potico in napovedala, da bodo praznovali ne glede na to, koliko glasov bo dobila. »Kolikor jih bo, bo zame že uspeh. Mi smo mlada stranka, smo na začetku.« Ob tem je še dodala, »da bodo Slovenci spoznali, da moramo imeti več otrok in bo stranka le še rasla«. Zmagovalca ni želela napovedovati, je pa dejala, da so Slovenci taki, da nočejo sprememb. Dodala je, da je sama za spremembe, o tem, ali bo kandidirala za poslanko na naslednjih državnozborskih volitvah, pa ni želela govoriti.

Meri na boljšo podporo

Ljudmila Novak, kandidatka NSi, je svoj glas oddala v Moravčah in napovedala, da bo zmagala oziroma se uvrstila v drugi krog. Sicer pa je dejala, da bo zanjo uspeh že vsak rezultat, ki bo večji od strankarske podpore. Dan je preživela v krogu družine, kasneje pa se bo opravila v Ljubljano na razglasitev izidov.

Načrtov še nima

Kamniški župan Marjan Šarec, ki so mu javnomnenjske raziskave napovedovale drugi volilni rezultat, je dejal, da bodo zanj glasovali vsi tisti volivci, ki so za spremembe. Kot je povedal, poraza zanj ne more biti, saj ga do zdaj ni bilo v državni politiki in bo vsaka podpora, ki jo bo dobil, zanj uspeh. Ob vprašanju, ali se bo s svojo stranko podal tudi na parlamentarne volitve prihodnje leto, pa je odvrnil, da ne dela tovrstnih načrtov. »Če nimaš načrtov, se tudi podreti ne morejo,« je še dejal po poročanju STA.

Pravi, da bodo kradli glasove

Eden tistih, ki je bil do volitev danes najbolj kritičen, je bil Andrej Šiška, ki je celo zatrdil, da bo prišlo do kraje glasov, zato bodo izidi lažni in ne bodo kazali realnega mnenja volivcev. »To smo vedeli že pred tem, ko smo se odločili, da gremo v predvolilno kampanjo. A naš cilj smo dosegli, saj smo prebudili ljudi, ki so začeli razumeti, da je vse skupaj navadna prevara. To je naša zmaga.« Pravi, da bo njegov tabor na koncu moralni zmagovalcev. Napovedal je, da se bodo začeli pripravljati na parlamentarne volitve.

Rezultata ne želi povezovati z vlado

Kandidatka vladne SMC Maja Makovec Brenčič je prišla nasmejana in povedala, da je kljub dežju opravila jutranjo športno aktivnost. Rezultata, ki ga bo zabeležila, ne želi povezovati z morebitno podporo stranki SMC na prihodnjih državnozborskih volitvah. »Program je bil moj, z jasno vizijo in vrednotami, ki jih zagovarjam. Seveda so to tudi vrednote SMC. Glede rezultata pa težko to povezujemo, kajti ne le, da sem v kampanjo stopila pozno, tudi nisem populist, predvsem utemeljujem vsebino in vsa ta znanja in videnja, ki sem jih pridobila na moji profesionalni poti do szdaj. V to verjamem in upam, da bodo v to verjeli tudi volivke in volivci, če ne danes, pa zagotovo v prihodnje,« je navedla.

Precenil svojo kondicijo

Aktualni predsednik države Borut Pahor je glas oddal v domačem Šempetru pri Gorici. Ob tem je povedal, da se ne nadeja zmage v prvem krogu, saj bi bilo preveč optimistično pričakovati, da bo vsak drugi volivec glasoval samo za enega izmed devetih kandidatov. »Ko sva se s Tanjo decembra lani odločala o vložitvi ponovne kandidature, sva razmišljala, da bi po dvajsetih letih znova nekdo zmagal za drugi mandat. Dvajset let se to ni zgodilo in okoliščine se še niso tako spremenile na bolje, da bi se zaupanje v politiko tako poglobilo, da bi bil ta odgovor samoumeven,« je dejal Pahor. Komentiral je tudi svojo kampanjo in dejal, da je morda nekoliko precenil svojo fizično moč, ko je prehodil 702 kilometra. »Kampanja me je telesno izčrpala, a te izkušnje ne bi zamudil za nič na svetu. Hoja med ljudmi, njihova prijaznost, vljudnost in podpora so mi nekako zameglile realno sliko o resnični podpori,« je dejal.

Pravi, da je bilo vse naročeno

Borut Popovič je svoj glas oddal z družino in dejal, da javnomnenjskim napovedim ne verjame, saj so bile naročene. »Tisti, ki mislijo, da bo zmagal sedanji predsednik, in s tem niso zadovoljni, enostavno ne gredo na volišča, ker menijo, da ne morejo nič spremeniti. In prav to je največji problem,« je ocenil Popovič.

Prepričana, da bo v drugem krogu

Romana Tomc, kandidatka SDS, je bila ob oddaji glasu prepričana, da jo čaka drugi krog. »Zadnji nastopi, ankete in pogovori z ljudmi dajejo upanje, da bo tudi tokrat drugi krog,« je povedala. O zmagovalcu bo po njenih besedah odločila volja ljudi. Predsednika izvolijo ljudje in njegova prva naloga je, da je njihov zastopnik, je dejala po poročanju STA

Tudi Rim se ni zgradil v enem dnevu

Suzana Lara Krause je svoj glas oddala okoli 10. ure na Ptuju. Na vprašanje, s kakšnim rezultatom bi bila osebno zadovoljna, je odvrnila, da se Rim ni zgradil v enem samem dnevu in tudi spremembe ne bodo prišle v tako kratkem času. Želi pa si, da bi ljudje pokazali, da si vendarle sprememb želijo, zato bi bil zanjo vsak rezultat nad enim odstotkom krasen, še posebej glede na to, da je pred volitvami tako rekoč nihče ni poznal. Napoveduje tudi, da bo ostala aktivna v politiki, saj verjame, da je nastopil čas za mlade. Kandidatka SLS bi si sicer želela, da bi dobili predsednika, ki ne bi samo govoril, pač pa tudi trdo delal, ki se ne bi samo nastavil, pač pa tudi postavil na stališče, ter predsednika, ki misli vnaprej in stoji za ljudmi ter sliši glas tistih, katerih glas je prešibak, da bi se ga slišalo dovolj daleč.

 

Deli s prijatelji