OBLETNICA

Ob obletnici vstopa v EU Novakova grajala Slovence

Objavljeno 01. maj 2012 10.14 | Posodobljeno 01. maj 2012 10.15 | Piše: S. J., STA

Slovenija je pred osmimi leti stopila v Evropsko unijo.

Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – 1. maj ni le praznik dela, ampak je za Slovence tudi dan, ko smo stopili v družino evropskih držav. Tako danes mineva že naše osmo leto v EU. Skupaj s Slovenijo je EU sprejela še devet drugih držav srednje in vzhodne Evrope. Ta širitev EU pa ni bila le največja, ampak pomeni zgodovinski korak k združeni Evropi po desetletjih hladne vojne. Slovenija je kot prva izmed novih članic, v prvi polovici leta 2008 za šest mesecev, prevzela predsedovanje EU. Bila pa je tudi prva izmed novih članic, ki je začela plačevati z evri.

Pred nami je bila svetla prihodnost

Včeraj je v duhu obletnice Ljudmila Novak, predsednica NSi in ministrica za Slovence v zamejstvu, nagovorila zbrane na Korenu nad Horjulom. Poudarila je, da je Slovenija s tem vstopila »v družbo razvitih demokratičnih držav Evrope, ki v ospredje postavljajo človekove pravice, sodelovanje, mir, napredek, odprtost meja in sodelovanje«. In nadaljevala: »Bili smo na najboljši poti, da postanemo ena od najuspešnejših evropskih držav, kar so nam mnogi tudi napovedovali. Občudovali so slovenski napredek, hiter razvoj na vseh področjih in blaginjo.«

Poleg Slovenije so se leta 2004 EU pridružile še Poljska, Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Madžarska, Malta in Ciper. S tem se je povezava razširila s 15 na 25 držav.

»Hvala bogu za odgovorne ljudi«

Vendar pa Novakova ni mogla mimo neprijetnih lastnosti, ki jih premoremo Slovenci. »Radi se pritožujemo in negodujemo čez državo, oblastnike, delodajalce, in tudi vreme nas pogosto moti,« je dejala in namignila, da so Slovenci pod vplivom »javnega mnenja, ki ga ustvarjajo nekateri vplivni posamezniki in prek svojih mrež in medijev pošiljajo v javnost«.

Opozorila je tudi, da je varčevanje v tem času ne le potrebno, ampak celo nujno. »Hvala bogu, da še imamo sposobne in odgovorne ljudi, ki znajo voditi državo in podjetja pod zahtevnimi pogoji poslovanja,« je še dodala.

Zaupajmo v dobronamernost vlade

Poudarila je, da se moramo zavedati resnosti položaja v katerem sta se znašli tako Slovenija kot EU ter spoznati, da EU pri tem »ni naša sovražnica (...) sovražniki smo si v največji meri sami«. V nagovoru ob obletnici vstopa Slovenije v EU je spregovorila tudi o delu vlade: »Izzivi so resni, ukrepi za zmanjševanje slovenske proračunske luknje več kot nujni. Od nas pa je odvisno, ali bomo zaupali v dobronamernost vlade, ki se je resno in odgovorno lotila neprijetnega posla, ali pa bomo pritrjevali tistim, ki so voz porinili v blato, zdaj pa vtikajo palice med kolesje, ko ga je treba povleči iz blata.«

Deli s prijatelji