STATISTIKA

Ob koncu leta prostih 5700 delovnih mest

Objavljeno 23. februar 2012 16.55 | Posodobljeno 23. februar 2012 16.55 | Piše: Mo. S., STA

Število zasedenih delovnih mest je bilo v zadnjem četrtletju lani za okoli 870 manj kot v tretjem četrtletju.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

LJUBLJANA – V zadnjem lanskem četrtletju je bilo na voljo povprečno 5700 prostih delovnih mest oziroma 19,5 odstotka manj kot v četrtletju prej in približno na ravni izpred enega leta, so sporočili iz državnega statističnega urada. Zasedenih delovnih mest je bilo skoraj 711.000.

Stopnja prostih delovnih mest – to so tista, za katera se do zadnjega dne posameznega meseca v opazovanem četrtletju še ni iztekel rok za prijavo – se v zadnjem četrtletju leta običajno zniža. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je znižala za dve odstotni točki in je bila tako 0,8-odstotna.

Manjša ponudba prostih delovnih mest 

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo tokrat posledica nekoliko manjše ponudbe prostih delovnih mest v zadnjem četrtletju; število zasedenih delovnih mest pa je bilo približno enako kot v tretjem četrtletju, navajajo v statističnem uradu.

Število zasedenih delovnih mest najbolj upadlo v gradbeništvu

Stopnja prostih delovnih mest je bila najvišja v raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer je bila 2,6-odstotna. Precej visoka, dvoodstotna, je bila tudi v gradbeništvu.

Število zasedenih delovnih mest je bilo v zadnjem četrtletju lani za okoli 870 manj kot v tretjem četrtletju. Njihovo število je v četrtletni primerjavi najbolj upadlo v gradbeništvu, in sicer za okoli 3200, najbolj povečalo pa se je v predelovalnih dejavnostih (za skoraj 2000) in v izobraževanju (za skoraj 1300).

Deli s prijatelji