KO NARAVA UDARI

Ob Jožetovi hiši voda odnesla pol hriba

Objavljeno 22. september 2017 15.10 | Posodobljeno 22. september 2017 15.12 | Piše: Aleksander Brudar

Obilno deževje zalivalo kletii, zapiralo ceste in prožilo plazove.

Jože Zevnik pri sanaciji plazu upa na pomoč občine. Foto: Marko Feist

ZAHOMCE – Minuli konec tedna je v nekaterih delih države padlo toliko dežja, da je ta spet povzročal velike težave. Gasilci so se morali odzvati na številne klice na pomoč od Murske Sobote do Pirana. Največkrat so črpali meteorne vode iz kleti. Na udaru so bile tudi nekatere lokalne ceste, saj so bile bodisi poplavljene zaradi zamašenih odtokov (na Gmajni pri Leskovcu pri Krškem) bodisi zaprte zaradi naraslih vodotokov, kot denimo cesta med Moravčami in Izlakami v Serjučah. Prožili so se tudi zemeljski plazovi.
To se je zgodilo na dveh koncih v občini Vransko, in sicer v Zaplanini in v Zahomcah. V prvem primeru se je na lokalno cesto sprožil plaz v velikosti 10 krat 5 metrov, v drugem pa še enkrat večji, in sicer velik 30 krat 10 metrov. Gmota zemlje in blata je tam v celoti zaprla lokalno cesto, od katere so odvisni prebivalci treh hiš.

Pa ne samo to, gmota se je splazila tudi po pobočju pod cesto, in sicer tik ob stanovanjski hiši družine Zevnik. Gospodar Jože se je med našim obiskom skupaj z domačini trudil s ceste umakniti čim več materiala, da bi jo lahko čim hitreje spravili v red. Kot nam razloži, plazovi v kraju sicer niso taka redkost, saj se je zadnji sprožil pred tremi oziroma štirimi leti.

Sreča, da se to ni zgodilo ponoči. Voda je vse zalivala, prišla je vse do hiše.

Stoječ pred traktorsko prikolico, s katero so odvažali namočeno zemljo, pove, da se je v soboto popoldne, ko je že več ur močno deževalo, odločil, da bo počistil odtočne jarke, da voda ne bi iskala svoje poti. Nato se je ves moker odpravil domov, in ko se je že preoblekel, je ob pogledu skozi okno onemel, videl je namreč, kako je voda le nekaj metrov od hiše odnesla dobesedno polovico hriba. Ko je prišel iz hiše, je na njenem levem delu, kjer imajo Zevnikovi pod cesto vrt, videl ne samo gmoto zemlje, ampak tudi vodo, ki je »lila vse do bajte«. Z bagerčkom, kot nam pojasni, so velik kup plazovine takoj prekopali in naredili kanal, da so jo preusmerili nazaj na cesto. »Sreča, da se to ni zgodilo ponoči,« nadaljuje Jože in še, da voda ni poplavila stanovanjskih prostorov in ni naredila večje škode na njihovem posestvu. A če se ne bi takoj lotili dela, bi se morda končalo drugače. »Voda je vse zalivala, prišla je vse do hiše,« še oriše. Poleg domačinov so mu na pomoč priskočili člani PGD Ločica pri Vranskem, Prekopa-Čeplje-Stopnik in Vransko ter zemeljski plaz – tako kot tistega v Zaplanini – zavarovali.

Potreboval bo pomoč občine

Ob pogledu na tako rekoč odsekan hrib beseda seveda nanese tudi na čas, ko bo treba plaz sanirati. Jože, kot pravi, si glede na slab finančni položaj ne predstavlja, kako bi to lahko storil sam. Že na prvi pogled bi za kaj takega potreboval zelo veliko denarja, saj kaj drugega kot utrditi hrib s piloti in ga dodatno okrepiti naj ne bi prišlo v poštev. Upa, da mu bo na pomoč priskočila občina Vransko, saj si sicer ne zna predstavljati, kako bo pred divjo naravo zavaroval štiričlansko družino.

30 krat deset metrov je velik plaz, ki se je sprožil nad hišo Jožeta Zevnika v Zahomcah v občini Vransko. Poleg domačinov so na pomoč takoj priskočili gasilci.

Seveda pa to ne pomeni, da zdaj stoji križemrok in čaka na milost in nemilost občinarjev. »Tale oreh bomo že takoj posekali,« nam pove in pokaže na mogočno drevo, ki stoji kakšen meter od plazu in tik nad hišo. Če bi voda tudi tukaj spodnesla zemljo (glede na videno je le še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo), bi zadelo streho stanovanjske hiše, da o tem, kako bi blato zalilo še njeno notranjost, ne govorimo. 



Skrbi še ni konec

Če je včeraj popoldne nekatere dele države že obsijalo sonce, to še ne pomeni, da je nevarnosti konec. Danes se bo dež spet okrepil in bo po napovedih vremenoslovcev ponehal šele v noči na sredo. To pomeni, da lahko reke na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije spet prestopijo bregove. Poplavljajo lahko v območju pogostih poplav, ponekod tudi v nekoliko večjem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo ojezerjena. Ob močnejših nalivih lahko, kot še opozarjajo na agenciji za okolje, hitro narastejo in poplavijo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. In še: precej se bo ohladilo.



 

Deli s prijatelji