PRAZNIK

Ob božiču ne pozabimo na bolne in osamljene

Objavljeno 25. december 2011 08.36 | Posodobljeno 25. december 2011 08.36 | Piše: S. U., STA
Ključne besede: božič

Sveti večer je večina kristjanov pričakala ob polnočnicah.

Božiček, kot zaščitni znak božiča.

LJUBLJANA – Božič, ki ga danes v spomin na Jezusovo rojstvo praznuje večina kristjanov, velja predvsem za družinski praznik, ki ga spremljajo družinska in prijateljska srečanja. Družine se večinoma zberejo že na predvečer praznika, da skupaj okrasijo božična drevesca in postavijo jaslice. Ob praznikih so ponekod na ogled tudi umetniške postavitve jaslic.

Predsednikova božična poslanica

Da je božič zlasti družinski praznik, je v svoji božični poslanici zapisal tudi predsednik republike Danilo Türk, ki pa meni, da je prav, da se ob božiču spomnimo tudi vseh, ki potrebujejo našo pomoč – bolnih, osamljenih in vseh, ki so v socialni stiski.

V svoji poslanici je Türk pozval k socialni pravičnosti, ki ji je posvečeno tudi letošnje pastoralno leto. Socialna pravičnost je po njegovih besedah še posebej pomembna v sedanjih težkih časih, ko si moramo prizadevati za pravično porazdelitev bremen gospodarske krize, za krepitev družbene solidarnosti ter za spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva.

Sveti večer pričakali ob polnočnicah

Kristjani so božič pričakali s polnočnimi bogoslužji v številnih cerkvah. Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je v nagovoru pri polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani poudaril, da bolj, ko so časi trdi in kruti, bolj močna in trdna mora biti vera ljudi v Boga.

Polnočnico je v Vatikanu daroval tudi Papež Benedikt XVI. V baziliki sv. Petra se je polnočnica, tako kot zadnji dve leti, začela ob 22. uri. Danes pa bo papež z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božič ponovno čez dva tedna

Čeprav vsi kristjani božič obhajajo 25. decembra, pa to ne pomeni za vse istega dne. Razlog tiči v uvedbi gregorijanskega koledarja, ki se za 13 dni razlikuje od julijanskega koledarja, ki ga upoštevajo pravoslavni verniki. Tako bo Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji božič obhajala 7. januarja.

Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič tudi dela prost dan.

Deli s prijatelji