ZGODBA POLICIJE

»Ob 18.06 je padla prva bakla«

Objavljeno 27. november 2012 23.14 | Posodobljeno 27. november 2012 23.14 | Piše: A. K., STA

Če se ljudje ne razidejo, tudi če le stojijo ob strani in opazujejo dogajanje, pomeni, da se upirajo, pravi direktor mariborske policijske uprave.

MARIBOR – Prisilna sredstva je policija na protestnem shodu v Mariboru uporabila, ko na noben drug način ni bilo več mogoče zagotoviti javnega reda, je na novinarski konferenci policije in notranjega ministrstva poudaril direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek. Po njegovih podatkih je bilo nasilnih od 500 do 600 protestnikov. Že kmalu po začetku shoda so opazili več kršitev z uporabo pirotehnike, vendar so ocenili, da posredovanje še ni potrebno.

Prvič je počilo nekaj minut čez šesto

Prav tako niso posredovali, ko se je množica premaknila proti mestni hiši, kjer sta ob 18.06 padli prva bakla in petarda, je nadaljeval prvi mariborski policist. Poleg petard in bakel so začele tako proti občinski stavbi kot proti policistom leteti še granitne kocke in doma izdelani topovski udari, je dejal. Policija je po njegovih besedah ob 18.36, torej pol ure po tem, ko je priletela prva bakla, pozvala k prenehanju kršitev, in ker se to ni zgodilo, so se odločili odrediti razpust shoda.

Med protesti so prijeli 32 ljudi, enega mladoletnika so nato izpustili. Štiri osebe bodo ovadili zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, 27 pa jih bodo obravnavali zaradi različnih prekrškov. V posredovanju se je lažje poškodovalo sedem policistov, dva med njimi sta čez noč ostala na opazovanju.

Upirajo se tudi, ko mirno stojijo

Lorbek in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta pojasnila, da se morajo ljudje po zakonu o javnem zbiranju s shoda, tudi neprijavljenega, mirno raziti, če policija odredi razpustitev. Če se ljudje ne razidejo, tudi če le stojijo ob strani in opazujejo dogajanje, pomeni, da se upirajo, bodisi pasivno bodisi aktivno, sta razložila, saj so udeleženci shoda dolžni upoštevati navodila policije. Oba sta izpostavila tudi, da so bili med množico tudi zamaskirani ljudje, ki so imeli s seboj v nahrbtnikih različna sredstva, in tudi nobenega znaka ni bilo, da bodo kršitve opustili.

Na lastna ušesa slišal opozorila

Protestnike so tako začeli opozarjati, naj se razidejo, vendar se niso, temveč so se nekateri temu tudi aktivno upirali, je naprej pojasnjeval Lorbek. Zato so zbrano množico začeli pozivati prek zvočnikov iz helikopterja. A tudi to je bilo zaman, zato je operativni štab izdal ukaz o izstrelitvi štirih plinskih granat in petih plinskih nabojev. Protestniki so se razbežali, nekateri pa so ob tem še napadali policijo, je razložil Lorbek. »Tudi sam sem bil na kraju in sem ta opozorila slišal,« je dejal.

Naslednji shod je v Mariboru napovedan že za prihodnji teden, vendar Lorbek o konkretnih načrtih ravnanja policije ne more govoriti.

Deli s prijatelji