NESTRINJANJE

O vinjetah: Gre za brezobzirno molžo najranljivejših skupin

Objavljeno 20. september 2013 16.10 | Posodobljeno 20. september 2013 16.12 | Piše: Mo. S.

Poslanec SDS Branko Grims vladi svetuje, naj odstopi, vodenje pa prepusti tistim, ki jim kompetence priznava Evropska unija.

Branko Grims, SDS.

LJUBLJANA – Spremenjene cene vinjet že nekaj dni burijo duhove, med tistimi, ki svarijo, da so nove cene kljub vsem okoliščinam previsoke, pa je tudi poslanec SDS Branko Grims. Kot pojasnjuje v pisnem poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, bo cena letne vinjete za več kot tretjino (oziroma kar trikrat) višja kot v sosednji Avstriji (80,6 evra), »ob tem, ko je v Avstriji bistveno višji življenjski standard ter povprečna plača in tudi bistveno večja dolžina avtocest«.

O brezobzirni molži najranljivejših skupin

Po njegovem mnenju je odločitev vlade doma in v tujini sprožila številne utemeljene strokovne pomisleke in proteste. »Takšna odločitev ni nič drugega kot navadna brezobzirna molža najbolj ranljivih skupin, kot so velike družine in invalidi. Zelo hud udarec pa takšna prikrita davščina pomeni tudi številnim podjetnikom in obrtnikom, ki so zaradi dvigovanja davkov in napovedi uvajanja novih s strani vlade ge. Bratušek že sicer zelo prizadeti in vse manj konkurenčni v borbi za preživetje,« je še zapisal.

Da politika zdajšnje ne gre v pravo smer, po njegovem dokazuje tudi lestvica ekonomske svobode državimage, »na kateri je Slovenija med državami EU daleč najslabše uvrščena in se nahaja v skupini držav, kot so Republika Kongo, Zimbabve in Čad!«.

»Vlada naj odstopi«

»Slovenija si zasluži vlado, ki ne bo sprejemala odločitev po načelu, da skoči na glavo v bazen in se šele sredi leta začne spraševati, ali je sploh voda v bazenu in kako globoka je,« še poudarja Grims v nadaljevanju, vladi pa svetuje, naj odstopi in vodenje prepusti tistim, ki jim kompetence priznava Evropska unija


Ker je podražitev vinjet vladi predlagal minister Omerzel, mu Grims postavlja naslednja poslanska vprašanja:

1. Ali bo ministrstvo za infrastrukturo in prostor vztrajalo pri uvedbi novega vinjetnega razreda vozil in pretirani podražitvi vinjet?

2. Kako bo ministrstvo za infrastrukturo in prostor ukrepalo za čimprejšnjo odpravo zmede in škodljivih posledic lastnega predloga za uvedbo novega vinjetnega razreda vozil?

3. Ali bo minister odstopil in torej sprejel odgovornost za številne negativne posledice uvedbe novega vinjetnega razreda vozil in za podražitev vinjet na ceno, ki je zaradi pretirane višine  povsem neprimerljiva z drugimi državami članicami Evropske unije, ki uporabljajo sistem vinjet za osebna vozila?

 

Deli s prijatelji