ODZIVI

O Venigerju: »Če to delajo levi, je to potrebno, če desni, je pa kadrovski cunami«

Objavljeno 29. oktober 2014 19.15 | Posodobljeno 29. oktober 2014 19.15 | Piše: Mo. S.

»To je normalen proces, je pa res, da se to zelo hitro dogaja,« je priznal zunanji minister Karl Erjavec.

Stanislav Veniger.

LJUBLJANA – Vlada je danes na pobudo notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar razrešila generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, na njegovo mesto pa postavila direktorja uprave kriminalistične policije Marjana Fanka.

Zunanji minister Karl Erjavec je novinarjem povedal, da predsedniku vlade Miru Cerarju in pristojnim ministrom zaupa, da izbirajo dobre kadre. Kot pravi, je pričakovano, da ob nastopu nove vlade prihaja tudi do kadrovskih menjav. »To je normalen proces, je pa res, da se to zelo hitro dogaja,« je priznal.

Nova kadrovska poteza vlade je dvignila kar nekaj prahu, med prvimi se je odzval nekdanji notranji minister Vinko Gorenak:

Kot je še zapisal, bi morali na vse gledati enako, osebno pa meni, da ta menjava v tem trenutku ni potrebna. O tem, da bo novi direktor policije Fank, pa pravi, da je to razumljivo, »glede na to, da sta oba z notranjo ministrico iz Maribora in da se verjetno poznata«.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), je dejal, naj zamenjavo komentira ministrica, meni pa, da so iz ust članov sindikata leteli »žolčni očitki zaradi DCAF«, kar je načelo kredibilnost policije. V zadnjem času je po njegovem prihajalo do sporov zaradi vmešavanja v kadrovsko politiko, tako da je bila po njegovem ta poteza le še vprašanje časa. »Bile so namreč omejitve, ki jih generalni direktor policije ni želel spoštovati. Šlo je za policiste, ki so izpolnjevali pogoje za zasedbo zahtevnejšega delovnega mesta, a je prišlo do zaviranja in blokad,« je dodal. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič pa pravi, da kontinuiteta vodenja ostaja, se pa bo, vsaj tako upa, kmalu srečal s Fankom.

Prvak SDS Janez Janša je bil tudi tokrat kratek.

Poslanec Združene levice Luka Mesec je za siol.net ugibal o razlogih za menjavo, in sicer da sta Venigerja po njegovem odnesla afera DCAF ter to, da je bil v zadnjem času pogosto v konfliktu z ministrstvom zaradi varčevalnih ukrepov. Če je bil odstavljen zaradi afere, je bila odločitev po njegovem pravilna, skrbi pa ga, da je v tem primeru v ospredju drugi razlog, saj vlada po njegovem potrebuje poslušnega direktorja, ki bo izpeljal varčevalne ukrepe v policiji.

Deli s prijatelji