TEŠ

O usodi Sevčnikarja bo odločalo sodišče

Objavljeno 09. december 2010 14.56 | Posodobljeno 09. december 2010 15.55 | Piše: P. P. / STA

Tot (še) ni podal izredne odpovedi predsedniku podjetniškega sindikata

Branko Sevčnikar za zdaj še ni dobil odpovedi.
ŠOŠTANJ – Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot se je odločil, da do nadaljnjega ne poda izredne odpovedi delovnega razmerja predsedniku podjetniškega sindikata Branku Sevčnikarju. V torek je namreč uprava Teša podala predlog na pristojno delovno delovno sodišče za ugotovitev nezakonitosti novembrske stavke v Tešu.

Sodišče bo presojalo, ali so bile spoštovane procesne predpostavke za zakonitost izvedbe stavke, kot jih določa zakon o stavkah. Poleg tega bo sodišče presojalo, ali je stavkovne zahteve podjetniškega sindikata Teša sploh mogoče šteti za uresničevanje interesov s področja dela delavcev, so danes sporočili iz Teša.

Vodstvo družbe pričakuje, da bo odločitev sodišča podala zavezujoče smernice za bodoče sindikalno delovanje. Med vodstvom Teša in Sevčnikarjem, ki mu odpoved službe grozi zaradi njegove novembrske sindikalne aktivnosti ob zamenjavi dotedanjega direktorja Uroša Rotnika, je bilo v zadnjem času izvedenih že nekaj sestankov, na katerih je bila podana skupna namera in pripravljenost po korektnem sodelovanju.

Tot meni, da so naloge in aktivnosti, povezane z gradnjo bloka šest Teša izrednega pomena in morajo nemoteno potekati naprej. Ta teden so v podjetju že stekli intenzivni pogovori s sindikati in predstavniki zaposlenih, ki so se seznanili s Totovim programom vodenja podjetja. Podrobno so jim bile predstavljene predvsem aktivnosti, povezane z gradnjo nadomestnega bloka šest. Zato v vodstvu Teša ne razumejo, zakaj sindikati še vedno grozijo s splošno stavko v energetiki.

Vodstvo Teša pričakuje, da bo sodišče presodilo v prid poslovanja družbe, kar bo osnova in začetek jasne sodne prakse, ki bo omogočila vsem delodajalcem, da v morebitnih podobnih nezakonitih ravnanjih sindikata ali sindikalnih vodij, omogoči pravno podprto izredno odpoved zaposlitve.
Sindikat energetikov bo počakal s stavko

Sindikat delavcev energetike Slovenije bo z nadaljnjimi aktivnostmi glede morebitne stavke v primeru odpovedi delovnega razmerja prvemu sindikalistu v Tešu Branku Sevčnikarju počakal do odločitve sodišča.
Deli s prijatelji