PREDLOG

O ukinitvi državnega sveta bo ustavna komisija razpravljala v četrtek

Objavljeno 30. april 2012 18.17 | Posodobljeno 30. april 2012 18.19 | Piše: Mi. S., STA

Kakšna usoda čaka državni svet, je po oceni pravnika Mira Cerarja lahko jasno že do poletja.

LJUBLJANA – Ustavna komisija državnega zbora (DZ) bo v četrtek obravnavala predlog za začetek postopka za spremembo ustave, s katero bi na predlog štirih koalicijskih strank ukinili državni svet (DS), razpravljala pa bo tudi o ustanovitvi posebne strokovne skupine. Kakšna usoda čaka DS, je po oceni pravnika Mira Cerarja lahko jasno že do poletja.

SLS edina ni podpisala predloga

Predlog za spremembo ustave, s katero bi ukinili DS, so v parlamentarno proceduro 17. aprila vložile SDS, Lista Virant, Desus in NSi, ki pa imajo skupaj premalo poslanskih glasov za spremembo ustave. SLS je edina koalicijska stranka, ki se pod predlog ni podpisala.

Podobno kot Pozitivna Slovenija in SD se bolj zavzema za preoblikovanje DS, vse tri stranke pa tudi opozarjajo pred nepremišljenimi posegi v ustavo. Po odzivih teh treh strank sicer še ni jasno, ali bo predlog dobil podporo.

Mnenje stroke ni obvezujoče

Člani komisije se bodo predvidoma odločili tudi glede ustanovitve posebne strokovne skupine, ki bo proučila predlagano spremembo ustave. Podobni skupini že obstajata za proučitev spremembe ustave glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo ter glede postopka oblikovanja vlade in drugih ustavnih sprememb. V obeh teh skupinah je koordinator pravnik Miro Cerar, ki se bo udeležil tudi četrtkove seje.

Ustanovitev posebne strokovne skupine ni pravno obvezna, vendar se ob spremembah ustave še ni zgodilo, da je ne bi ustanovili, je pojasnil Cerar. Prav tako mnenje stroke ni obvezujoče.

Ustavna komisija se lahko odloči za imenovanje nove strokovne skupine, po Cerarjevem mnenju pa bi bilo smiselno, da bi postopek predloga za ukinitev DS obravnavala ista strokovna skupina kot spremembe ustave glede postopka oblikovanja vlade.

DS ima tri možnosti ...

Cerar ocenjuje, da zdajšnja oblika državnega sveta ni optimalna, obstajajo pa pravzaprav tri možnosti: ali DS ostane v obstoječi obliki ali ga ukinejo ali preoblikujejo. Če predlogu za ukinitev nihče ne bo predstavil alternative oz. če predlog za preoblikovanje ne bi imel podpore, pa pravnik dopušča ukinitev DS. Še pred tem bi bilo po njegovem prepričanju smiselno proučiti možnost ustreznega preoblikovanja DS po strukturi in pristojnosti tako, da bi imel koristnejšo funkcijo.

Cerar je že opozoril, da ne smejo hiteti pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo, saj je to po njegovih besedah popolna novost. Pri spremembah DS pa je po njegovem mnenju drugače, saj polemike o tem potekajo že vrsto let. Strinja se, da gre pri tem za občutljivo politično vprašanje in zato tudi tu ne gre hiteti, vendar obenem ocenjuje, da imajo dovolj časa. Do poletja bi lahko bilo po njegovem mnenju že jasno, za katero od možnosti glede DS obstaja politična volja.

Tako bi lahko spremembe uvedli še pravočasno, pred volitvami v DS, ki bodo jeseni. Da bi bilo to smotrno, je že opozoril tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki vodi tudi ustavno komisijo.

Virant bo prišel na sejo

V službi za odnose z javnostjo DZ so zagotovili, da se bo Virant udeležil četrtkove seje ustavne komisije. Pred prazniki je bil namreč zaradi zdravstvenih težav, ki naj bi bile le posledica preutrujenosti, sprejet v ljubljanski klinični center, zdaj pa je že v domači oskrbi.

Deli s prijatelji