PRODAJA TELEKOMA

O Telekomu zaupno, Židan pa: Cena ima likvidacijsko vrednost

Objavljeno 04. junij 2015 14.13 | Posodobljeno 04. junij 2015 14.13 | Piše: STA, Mo. S.

Koalicija se je pred današnjo sejo vlade pogovarjala o vlogi SDH in DUTB v aktualnih postopkih.

Ta teden sta Telekom in T-2 z veliko vnemo dokazovala, kdo je komu dolžan milijonske zneske in kdo se ne drži poštenih poslovnih praks

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji so pred sejo vlade razpravljali o meji vpletanja države v gospodarstvo, kot zatrjujejo, pa nimajo informacij o tem, da naj bi uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlagala prodajo Telekoma Slovenije. Na seji bo finančni minister Dušan Mramor pod oznako zaupno predstavil informacijo o postopku prodaje, vlada pa danes pričakuje tudi informacije od SDH.

Državni sekretar Metod Dragonja je ob prihodu na sejo vlade povedal, da je neuradne informacije glede odločitve uprave SDH za prodajo Telekoma Slovenije slišal iz medijev. Bodo pa dodatne informacije danes po seji vlade prejeli od uprave SDH, je napovedal. Danes popoldne naj bi bila tudi seja nadzornega sveta SDH.

Židan pričakuje nove zgodbe

Koalicija se je sicer pred današnjo sejo vlade pogovarjala o vlogi SDH in tudi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v aktualnih postopkih. Kljub razdeljenosti pri teh vprašanjih koalicija po besedah vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer trdi, da sta bili obe instituciji ustanovljeni z namenom, da se vpletanje politike v gospodarstvo zameji. V sedanjem procesu prodaje Telekoma Slovenije ima SDH popolno zakonsko pristojnost odločanja, je novinarjem izjavila Kustec Lipicerjeva.

Nasprotno prvak SD Dejan Židan ocenjuje, da se vlada kot skupščina ne bi smela otepati odgovornosti, ampak bi se morala izreči o prodaji Telekoma Slovenije. Židan, ki se današnje seje vlade ne udeležuje, sicer od Mramorja pričakuje vse dostopne informacije glede postopkov prodaje Telekoma. Del teh informacij so po Židanovih besedah tudi različna pravna mnenja. Ob tem je zatrdil, da uradnih informacij o tem, da bi uprava SDH nadzornemu svetu predlagala prodajo Telekoma, nima. »O tem se bodo v prihodnjih dneh še dogajale zgodbe,« je napovedal. SD sicer izpostavlja zaveze, ki jih mora upoštevati SDH. Za Telekom mora poiskati strateškega kupca, kar pa da ne more biti finančni sklad, ki podjetje lahko proda naprej. Po Židanovih besedah je tudi cena neobičajno nizka in ima po njihovih informacijah celo likvidacijsko vrednost. V SD temu nasprotujejo in predlagajo, da se o prodaji Telekoma britanskemu finančnemu skladu Cinven izreče vlada kot skupščina. Sicer pa predsednik SD še vedno ne želi napovedovati, kako bo stranka ravnala oz. ali utegne zapustiti koalicijo, če bo Telekom vseeno prodan. Zato tudi poudarja, da vlada ne more bežati pred odgovornostjo.

Ugotoviti je treba, ali je kupec strateški

Tudi predsednik Desusa Karl Erjavec danes na seji vlade ni prisoten. Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je v izjavi novinarjem ponovil pričakovanja stranke. Po njihovih besedah morajo ugotoviti, ali je kupec za Telekom strateški, kot to nalaga obrazložitev vlade, sprejeta ob sklepu DZ za prodajo podjetja. Odgovora, ali je Cinven strateški kupec, pa danes po Jurševih besedah niso prejeli. Vendar vodja poslancev Desusa poudarja mnenje stranke, da je za odločitev o Telekomu pristojen SDH, ki mora odločati v skladu z zakonom. Če ne bo ravnal zakonito, pa lastnik lahko razreši nadzorni svet SDH, je spomnil Jurša.

Deli s prijatelji