ZAKON O VLADI

O spremembi ustave najprej ustavni pravniki

Objavljeno 06. marec 2012 16.27 | Posodobljeno 06. marec 2012 16.29 | Piše: M. U., STA

Zaradi zlatega pravila bodo v strokovno komisijo državnega zbora vključili tudi ekonomiste.

O ustavnih spremembah bodo mnenje najprej podali ustavni pravniki. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA –  Državnozborska ustavna komisija je oblikovala strokovno komisijo, ki bo pripravila gradivo za vsebinsko razpravo o spremembi ustave glede postopka oblikovanja vlade. V strokovni komisiji bodo ustavni pravniki Lojze Ude, Tone Jerovšek, Ciril Ribičič, Saša Zagorc in Janez Čebulj, delo strokovne komisije in parlamentarne komisije pa bo koordiniral Miro Cerar.

Člane strokovne skupine so predlagali v poslanskih skupinah Pozitivna Slovenija (PS), SDS, SD, Lista Virant in SLS, potem ko so se tako dogovorili poslanci na seji ustavne komisije sredi prejšnjega meseca. Takrat so namreč začeli obravnavati predlog poslancev SDS za spremembo ustave, s katerim želijo skrajšati postopek oblikovanja vlade in med drugim predlagajo tudi hkratno glasovanje o predsedniku vlade in ministrih.

V strokovni skupini tudi ekonomisti

Strokovno skupino pa bodo morda v prihodnje razširili tudi s strokovnjaki s področja javnih financ in makroekonomije, saj vlada pripravlja predlog, po katerem bi v ustavo zapisali tudi zlato fiskalno pravilo. Borut Pahor (SD) je namreč dejal, da so predsedniki političnih strank dosegli soglasje o prioritetni obravnavi vpisa fiskalnega pravila v ustavo. Tako se je zavzel, da bi tudi v državnem zboru potrebne procese na tem področju pospešili. Branko Grims (SDS) je predlagal tudi razmislek o morebitni dopolnitvi danes oblikovane strokovne skupine z ekonomisti, ki bi se tako ukvarjala tudi s fiskalnim pravilom v ustavi. S tako razširitvijo skupine so se strinjali še nekateri drugi poslanci. Kot pravi Gašpar Gašpar Mišić (PS), je namreč potrebno, da so skupaj zbrani vsi strokovnjaki.

 

Deli s prijatelji