NA SREDNJI EKONOMSKI

O profesorici, ki je spala z dijakom: Bila je najboljša, zapeta do vratu

Objavljeno 13. junij 2016 10.27 | Posodobljeno 13. junij 2016 10.29 | Piše: Aleš Andlovič

Na mariborski srednji ekonomski šoli naj bi se učiteljica zapletla z učencem.

Na mariborski srednji šoli sta se zapletla profesorica in dijak. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – O tem, da se na mariborski srednji ekonomski šoli dogajajo za slovenska in svetovna merila nedopustne stvari, so nas posamezniki opozarjali že sredi marca. Slišalo se je šokantno in nadvse nerealno: profesorica v šoli naj bi se zaljubila v svojega dijaka. Razplamtelo naj bi se pravo pravcato razmerje. Pred dnevi so padale prve glave. Na razmerje med profesorico in 17-letnim dijakom, ki naj bi v teh dneh zaključeval tretji letnik gimnazijskega programa, je opozoril anonimnež, ki je poslal pismo in v njem razkril, da naj bi razmerje trajalo že dlje.

Podobne novice o spolnih zlorabah mladoletnikov po navadi prihajajo iz krajev čez lužo. Tam se je nemalokrat zgodilo, da so profesorje ali predstavnice nežnejšega spola na srednjih šolah obsodili na dolge zaporne kazni, ker so se spustili v takšna in drugačna intimna razmerja. Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da se je delikta osumljena profesorica že v prejšnjem šolskem letu (2014/2015) zapletla v razmerje s svojim dijakom. Nedvomno je bil interes vzajemen. A dejanje profesorice, da se spusti v razmerje s svojim dijakom, je najmanj moralno in etično sporno, po slovenski zakonodaji pa tudi kaznivo.

Stroga, a priljubljena

Govorili smo z dijaki šole, ki so zaradi spoznanja, da gre za njihovo strogo, a priljubljeno profesorico, še vedno v šoku: »Bila je najboljša profesorica. Veliko nas je naučila, poseben posluh je imela za dijake s posebnimi potrebami, vedno dobre volje, nasmejana. Bila je zgled drugim pedagogom.« Sogovornica pa je dodala: »Ni bila cenjena le med nami ali prejšnjimi generacijami učencev, ampak tudi med kolegi. Vedno je bila urejena, zapeta do vratu, rednoje hodila k frizerju, bila je privlačna, kar nekakšna seks bomba. Res pa je, da je nekoliko koketirala.«

Čeprav so dijakovi sošolci dolgo slutili, da se je njihov sošolec zapletel s profesorico, ki naj bi po naših podatkih tudi že zapustila svojo družino, je novica v javnost pricurljala šele, ko so za intimno razmerje izvedeli fantovi starši. Menda so nasprotovali razmerju, a ker ga sami niso mogli prekiniti, so se za pomoč obrnili na ravnateljico srednje ekonomske šole Darjo Cizel. Ta je za Dnevnik potrdila: »Ko sem prejela prijavo, sem nemudoma ustrezno ukrepala in sprožila vse predvidene postopke. Vsi smo ravnali v interesu, da se maksimalno zaščiti dijaka. Potem ko sem se seznanila z vsemi relevantnimi informacijami, sem učiteljici marca letos izdala izredno odpoved delovnega razmerja, zadevo pa sem tudi prijavila pristojnim organom.«

Katerim organom? Policiji. Ravnateljica je o dogajanju na šoli obvestila policiste, ki so primerno ukrepali. Da so zares dobili prijavo o spolnem nadlegovanju mladoletnih oseb, je potrdil Bojan Kitel z mariborske policijske uprave: »Prejeli smo takšno prijavo in jo obravnavamo. Zadeva je v fazi predkazenskega postopka, ki še ni končan, zato še ni mogoče posredovati končnih ugotovitev.« Izvedeli smo še, da je profesorica po izbruhu afere najprej na prigovarjanje vodilnih v šoli odšla na bolniški dopust, a ko se je pozneje hotela vrniti v šolske klopi, jo je ravnateljica z izredno odpovedjo delovnega razmerja vrgla na cesto.

Slovenska prosveta je v šoku. Vodstvo šole je bilo po mnenju Fani Al Mansour, predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, dolžno ukrepati. Podobni primeri, v katerih bi se profesorice spravile nad svoje dijake, v Sloveniji doslej niso dokumentirani. To pa ne velja za profesorje, saj je v zgodovini slovenske srednjega šolstva kar veliko primerov nadlegovanja učenk. Spomnimo na primer na učitelja glasbe na šoli v Piranu, ki je pred dvema letoma med individualnimi urami otipaval dekleta, stara med 12 in 14 leti. Podobna zgodba je leta 2009 odjeknila zloraba v glasbeni šoli v Novi Gorici.

Deli s prijatelji