JUNIJA

O predolgem priporu Tovšakove personalni svet sodišča

Objavljeno 01. junij 2013 16.05 | Posodobljeno 01. junij 2013 16.05 | Piše: STA, T. L.

Personalni svet mariborskega višjega sodišča bo zadevo obravnaval najverjetneje že na prvi naslednji seji.

Za Tovšakovo je bila objavljena tudi mednarodna tiralica na Interpolovih spletnih straneh.

MARIBOR – Potem ko je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zahteval ponovno oceno sodniške službe v zvezi z ravnanjem preiskovalne sodnice, ki ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja v zadevi Hilde Tovšak tej ni pravočasno odpravila pripora, bo zadevo zdaj obravnaval personalni svet mariborskega višjega sodišča. Kot so pojasnili v uradu predsednika višjega sodišča v Mariboru, bo personalni svet zadevo obravnaval najverjetneje že na prvi naslednji seji v juniju.

Tovšakova je minuli teden poskrbela za razburjenje javnosti, saj se potem, ko so jo izpustili iz pripora, vanj na vnovični poziv ni vrnila. Po nekaj dneh skrivanja se je nato vendarle sama javila policiji, trenutno pa na Igu prestaja zaporno kazen zaradi primera Čista lopata.

Masleša zahteval oceno sodniške službe za preiskovalno sodnico

Službeni nadzor nad odločanjem sodišč v primeru Tovšakove je pozneje pokazal, da je bila v zadevi delavcev na gradbišču šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) storjena 'ena strokovna napaka', zaradi česar je Masleša zahteval oceno sodniške službe za preiskovalno sodnico.

Odločanje mariborskega okrožnega sodišča v omenjeni zadevi je bilo po besedah Masleše sicer pravočasno, je pa bila storjena strokovna napaka, ki na samo zadevo ni vplivala. Po njegovih besedah bi moralo namreč sodišče po tistem, ko je tožilec 12. aprila prekvalificiral kaznivo dejanje v milejšo obliko kaznivega dejanja, po službeni dolžnosti odpraviti pripor Tovšakovi.

S prekvalifikacijo kaznivega dejanja je za zadevo postalo pristojno okrajno sodišče, pri čemer lahko pripor po zakonu o kazenskem postopku pred vložitvijo obtožnega predloga traja največ 15 dni. Ker je bila Tovšakova ob prekvalifikaciji v priporu že več kot 15 dni (od 28. februarja), obtožnega predloga pa še ni bilo, razlogov za pripor ni bilo več.
 

Deli s prijatelji