AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

O Porcijunkuli vročina, huda bo prihodnja zima

Objavljeno 05. avgust 2015 09.00 | Posodobljeno 05. avgust 2015 09.08 | Piše: Andreja Sušnik

Vročinski val se je v preteklem tednu končal in močno se je ohladilo.

Sneženje in hud mraz sta prizadela večji del Evrope.

Najhladnejši in najbolj deževen julijski dan je bil četrtek, 30. julija, nato pa se je poletje vrnilo. V prvem tednu avgusta se bodo najvišje dnevne temperature zraka spet dvignile do 30 °C.

Med ohladitvijo v prejšnjem tednu so temperature zraka padle pod 16 °C v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem pa so bila jutra še hladnejša, v posameznih dneh okrog 10 °C.

V Ljubljani je bilo 30. julija zjutraj 16 °C, smo pa v preteklosti že izmerili kar veliko tako nizkih temperatur zraka na ta dan, leta 2004 je bila najnižja 11,6 °C.

Končno dež na presušena tla

Na presušen del Obale in slovenske Istre je tudi padlo nekaj dežja, skupaj med 25 in 40 mm, kar je za vsaj par dni omililo kmetijsko sušo na tem koncu, čeprav količina dežja v zadnjem mesecu ostaja podpovprečna. Nekoliko več dežja je v zadnjem tednu padlo v severozahodni in severni Sloveniji ter delu jugovzhodne in vzhodne Slovenije. Najmanj ga je v zadnjem julijskem tednu padlo na Obali, delu južne Slovenije in na skrajnem severovzhodu.

4. avgust 1979

Območje približno med Naklim in Črnivcem nad Kamnikom je okoli 15. ure zajelo močno neurje s točo, ki je dosegla debelino oreha ali celo kokošjega jajca. Škoda na poljščinah in sadnem drevju je bila velika, ponekod je toča razbijala okenska stekla. Veliko škode je povzročil tudi močan veter.

Količina padavin v vegetacijskem obdobju 2015 ostaja podpovprečna v večjem delu Slovenije, skupno je padlo večinoma med 320 in 400 mm, najmanj na Obali, le okrog 180 mm. Najbližje povprečnim vrednostim dežja v tem času je severovzhodna Slovenija.

Kdo vse jè grozdje

V zadnjih dneh so ponekod na Vipavskem prezgodnje dozorelo grozdje zaradi suše obiskali jazbeci. Vipavski vinogradniki imajo težave z divjimi živalmi. Teh je vedno več in z njimi tudi škoda, ki jo povzročajo v vinogradih. Jazbec je domorodni sesalec, predstavnik družine kun. Je ponočnjak, z dokaj skrivnim življenjskim slogom. Lahko pa ga srečamo tudi podnevi, saj se zelo rad sonči pred rovom.

Dolžina jazbečevega črevesja potrjuje, da največji del njegove prehrane sestavljajo rastline (mlečna koruza, želod, žir, očitno tudi grozdne jagode). Poleg rastlinske hrane se prehranjuje s svežim mesom in mrhovino. Jazbec je torej vsejed, kakor medved, zato ga velikokrat srečamo na medvedjih mrhoviščih.

V drugi polovici julija so se padavine na območju severovzhodne Slovenije pojavljale predvsem v obliki ploh in neviht, ponekod tudi s točo. Večina sort vinske trte že združuje jagode.

 

Napoved

Avgustovska vročina, ki se je začela 4. avgusta, se bo nadaljevala vsaj do sredine meseca.

Pri nas in v naši širši okolici bo sončno, vročina se bo postopno stopnjevala. V drugi polovici tedna bodo popoldanske temperature nad 30, na Primorskem tudi do 35 stopinj C. V gorskem svetu ni izključena kakšna vročinska nevihta, a verjetnost za njihov nastanek bo majhna. V nedeljo bo prehodno več oblačnosti, pojavljale se bodo plohe in nevihte. V ponedeljek in torek pa spet kaže na suho vreme.

 

Podzemne vode so nizke

Trendi zmanjševanja količin podzemne vode so se zaradi padavin preteklega tedna na večini hidroloških merilnih mest ARSO ustavili. Izjema so nekateri kraški vodonosniki na jugozahodu države, kjer je bilo obnavljanje podzemne vode v zadnjem tednu količinsko omejeno.

Zniževanje gladin podzemne vode se tako nadaljuje v kraškem zaledju izvira Veliki Obrh v Loški dolini, kjer se vodne količine približujejo najnižjim izmeram primerjalnega obdobja med letoma 2004 in 2010. Izvir Rižane je v tem času podpovprečno vodnat, vendar količinsko ni ogrožen.

Gladina podzemne vode se je v plitvem prodno peščenem vodonosniku Čateškega polja, kjer smo še pred tednom dni spremljali izjemno nizke vodne količine, dvignila nad mejno raven kritičnih razmer. Zaradi povečane infiltracije padavin so se količinsko obnovili tudi izviri alpskega krasa in v tem času dosegajo normalne količine tega letnega časa.

 

Deli s prijatelji