BOJAN ŽLENDER

O Pojbičevih obtožbah: Na take nizkotne izjave ne bi odgovarjal

Objavljeno 16. avgust 2013 21.59 | Posodobljeno 16. avgust 2013 21.59 | Piše: STA, A. L.

Žlender je poudaril, da bo Pojbič moral navedbe, ki »še zdaleč ne držijo«, dokazati.

Bojan Žlender.

LJUBLJANA – »Navedbe nekdanjega v. d. direktorja Agencije RS za varnost prometa Franca Pojbiča, da so bili sredini sklepi sveta agencije nezakoniti, so smešne in za lase privlečene,« je danes poudaril predsednik sveta Bojan Žlender. Kot pravi, je svet deloval v skladu z zakonodajo, zato zavrača Pojbičeve očitke, da bi moral objektivno odgovarjati.

Vlada ga ni želela

Žlender je pojasnil, da je ustanovno sejo novega sveta agencije v skladu s pooblastili sklical minister za infrastrukturo in prostor. Vlada je namreč konec julija razrešila prejšnje člane sveta agencije in imenovala nove. Pojbič je med drugim dejal, da bi morala biti seja sveta po poslovniku sklicana vsaj pet dni pred sejo in ne isti dan, a Žlender je dejal, da to velja za sejo, ki jo skliče predsednik sveta in ne minister. Ker vlada ni upoštevala predloga sveta agencije v prejšnji sestavi, da za direktorja agencije imenuje Pojbiča, ki mu je v sredo potekel šestmesečni mandat na mestu v. d. direktorja, je svet agencije moral poiskati rešitev, je dejal Žlender. Vladi so zato predlagali novega v. d. direktorja in se zavezali, da bodo takoj začeli postopek za izbor direktorja s polnim mandatom.

Med drugim je Pojbič opozoril tudi, da novi v. d. direktorja agencije Igor Velov na seji sveta ni bil prisoten in ni predstavil programa vodenja. Žlender, ki sicer po pooblastilu ministra vodi tudi direktorat za promet, odgovarja, da bo Velov moral pripraviti svojo vizijo dela agencije, če bo kandidiral za direktorja, ko bo objavljen razpis.

Pojbič bo moral dokazati navedbe

Pojbič je o sredini seji sveta agencije tudi dejal, da gre »za čisto politično malverzacijo in konstrukt« Žlendra, ki da se prilagaja posamezni politiki, ker želi preživeti ne glede na ceno. »Na take nizkotne izjave ne bi odgovarjal,« se je odzval Žlender in poudaril, da bo Pojbič moral navedbe, ki »še zdaleč ne držijo«, dokazati. Obenem je Žlender trdno prepričan, da ne nosi nikakršne objektivne odgovornosti za napačno poslovanje, saj so vse storili v skladu z zakonodajo.

Pojbičevi očitki so leteli tudi na novega v. d. direktorja Velova. Med drugim je Pojbič dejal, da Velov po njegovih podatkih nima toliko delovnih izkušenj, kolikor jih za ta položaj zahteva zakon, kot vodja ene izmed šol vožnje pa bi lahko bil tudi v konfliktu interesov.

Šolo vožnje zapustil

Velov je danes zatrdil, da ima delovne izkušnje in da izpolnjuje vse zakonske pogoje. Poudaril je, da s 14. avgustom ni več zaposlen »v nobeni šoli vožnje« in da sam konflikt interesov razume, ko nekdo opravlja dve službi hkrati. To, da prihaja iz te stroke, je po njegovih besedah normalno in celo prednost, saj zadeve pozna s terena.

Tudi Velov je dejal, da je njegovo imenovanje za v. d. direktorja agencije začasna rešitev in da ne bo mogel »delati revolucije«, temveč bo nadaljeval stvari, ki so v teku. »Neiskren pa bi bil, če bi rekel, da me to direktorsko mesto ne zanima, ker sicer ne bi dal na stran vsega, kar sem ustvarjal desetletja, in sprejel novega izziva,« je še povedal.

Možnosti, da bo za mesto direktorja kandidiral na razpisu, danes ni izključil niti Pojbič. »Morda bodo pa videli, da le imam hrbtenico in da znam delati,« je dejal.

Deli s prijatelji