PISMA V TUJINO

O pismu SDS: »Taka pisanja gredo v koš za smeti«

Objavljeno 17. januar 2013 09.20 | Posodobljeno 17. januar 2013 09.07 | Piše: S. J.

Pisma na tuje so pri nas postala eden izmed načinov obračunavanja s političnimi nasprotniki.

Predsednik SDS Janez Janša

LJUBLJANA – Potem ko je Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS) minuli četrtek sestavila pismo, pod katero so podpisani tudi Društvo slovenskih pisateljev, Odbor za pravično in solidarno družbo, Gibanje TRS, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, civilna iniciativa SRP in skupina aktivnih državljanov Vseslovenska vstaja, so se zganili tudi v SDS. Medtem ko so KOKS in drugi podpisniki, kot so zapisali, hoteli svetu sporočiti, da demonstracije v državi niso le upor proti ukrepom vlade, temveč tudi izraz želje po vzpostavitvi pravične in demokratične države, so v SDS pismo namenili svojim evropskim prijateljem, v njem pa so se obregnili ob Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in poskušali razložiti trenutne razmere v Sloveniji.

Med drugim smo izvedeli, da je bil predsednik komisije Goran Klemenčič sam vpleten v korupcijski škandal in bil na to mesto izvoljen z večino socialističnih glasov, njegovega namestnika Roka Praprotnika pa so označili za ekstremnega levičarja. Prav tako SDS trdi, da ima premier Janez Janša premoženje, ki je na ravni srednjega nižjega razreda.

Pisma namenjena domači publiki

»Čeprav so pisma pisana za tujino, so v prvi vrsti namenjena za domačo publiko,« je o pismih povedal Bernard Nežmah. Ali Žerdin pa je v Odmevih na nacionalki še opozoril, da ima pismo SDS kar nekaj napak: »Trdijo, da je predsednika KPK izvolila socialistična večina v DZ, kar enostavno ni res, saj je predsednika imenoval prejšnji predsednik države. In še nekaj takih neumnosti je zapisanih v tem pismu.« Žerdin sicer ne ve, kako si prejemniki razlagajo to pismo, vendar »taka pisanja gredo v okrogli fascikel, z drugimi besedami – v koš za smeti«.

Še eno slovensko pismo v EU

Na naslove različnih evropskih institucij pa je minulo sredo pismo naslovil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V njem izraža skrb zaradi načrtovanih posegov slovenske vlade v javni sektor. Po mnenju Sviza predvideni posegi ogrožajo raven dosežene kakovosti in hkrati razgrajujejo pomembne elemente socialne države.

 

Deli s prijatelji