ARBITRAŽA

O izbiri arbitra spregovoril le Luka Mesec

Objavljeno 13. avgust 2015 13.17 | Posodobljeno 13. avgust 2015 13.25 | Piše: STA, Mo. S.

Na jutranjem sestanku s premierjem o arbitraži niso izvedeli nič novega, pravi Luka Mesec (ZL).

Luka Mesec.

LJUBLJANA – Na današnji seji vlade bo verjetno padla odločitev, da bo Slovenija za odločitev o slovenskem članu arbitražnega sodišča pooblastila predsednika tega sodišča, je po sestanku predstavnikov strank pri premierju Miru Cerarju povedal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Predstavniki drugih strank so bili v izjavah bolj zadržani.

Kot je za medije še povedal Mesec, na današnjem sestanku »v bistvu niso izvedeli nič novega«, da pa je premier nakazal to možnost.

Vlada je sicer te dni preučevala tri možnosti, in sicer, da za novega – po odstopu dveh že tretjega – slovenskega arbitra poišče uglednega tujega pravnika, da na to mesto imenuje domačega strokovnjaka ali da imenovanje prepusti predsedniku arbitražnega sodišča.

Novakova pričakuje podporo mednarodne javnosti

Izjavo za medije je po sestanku pri premierju dala le še Novakova. Kot je dejala, imena novega arbitra zagotovo ne ve, ni pa pojasnila, kakšno rešitev jim je nakazal premier. V NSi po njenih besedah podpirajo odločitev, da se vse zadeve v zvezi z arbitražnim sporazumom nadaljujejo. Prepuščajo pa vladi, da sprejme najboljšo rešitev za Slovenijo, čeprav imajo nekatere pomisleke glede tega, katera rešitev bi bila najboljša, je dejala. Kot je dodala, se morajo potruditi za najboljšo rešitev.

Obenem je prepričana, da bo Hrvaška problematizirala katerega koli predlaganega arbitra. »Pričakujem pa tudi podporo mednarodne javnosti, predvsem Evropske komisije, da bo dala resna opozorila, da se morajo članice EU držati dogovorjenih sporazumov in pogodb,« je še pojasnila.

Deli s prijatelji