IMENOVANJE

O imenovanju Mišiča: Gre za nespodobno povabilo

Objavljeno 27. avgust 2013 10.22 | Posodobljeno 27. avgust 2013 10.07 | Piše: Mo. S.

Generalna sekretarka združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović je z izborom predsednika uprave Luke Koper nezadovoljna.

Luka Koper.

LJUBLJANA – Gašpar Gašpar Mišič je novi predsednik uprave Luke Koperimage, odločitev pa ni presenetila le večine političnega sveta, temveč tudi nadzornike same. Poročali smo že, da so trije tamkajšnji nadzorniki nezadovoljni, na imenovanje pa opozarja tudi generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović, ki pravi: »Novica je slaba.«

Nespodobno povabilo

»Mišič je s svojo kandidaturo pokazal na samo drobovje političnega kadrovanja,« je povedala v Odmevih na TV Slovenija in dodala, da noben državni funkcionar s političnim mandatom ne bi smel postati kandidat za vodenje gospodarske družbe. Njegovo kandidaturo označuje za nespodobno povabilo, kot državni sekretar pa je pokrival področje, ki je pomembno za Luko Koper, zato gre tu tudi za konflikt interesov.

Nima zaupanja celotnega nadzornega sveta

Opozorila je tudi na dejstvo, da Mišič nima zaupanja celotnega nadzornega sveta, saj je zanj glasovalo le pet članov, proti pa štirje. Nadzorniki bi se po njenem mnenju morali odločiti za preložitev odločanja, postopek ponoviti, kandidata, ki je z javnim nastopanjem povzročil nediskretnost postopka, pa izločiti. Odločitev bi morala biti sprejeta soglasno, meni.

Rezultati le na dolgi rok

»Noben predsednik uprave ne more pokazati rezultatov v tako kratkem času,« pa je komentirala klavzulo, po kateri ga kot predsednika uprave lahko odpokličejo, če v 90 dneh ne bo pokazal pozitivnih rezultatov.

Bratuškova v akcijo

Sicer pa je predsednica vlade Alenka Bratušek napovedala, da se bo danes »usedla s svojimi sodelavci in proučila mogoče ukrepe«, saj je imenovanje označila za nedopustno. Upa, da se nadzorniki zavedajo, da za svoje odločitve odgovarjajo tudi odškodninsko, napoveduje pa tudi koalicijsko razpravo o tem, kako bi upravljanje družb uredili tako, da bi se rešili političnega kadrovanja.

Deli s prijatelji