BREZ OPRAVIČILA

O grožnjah Jankovićevega tasta sploh niso glasovali

Objavljeno 17. december 2012 20.01 | Posodobljeno 17. december 2012 20.14 | Piše: M. U., STA

Drža Zorana Jankovića do ravnateljev naj bi bila despotska.

Svetnik Jernej Marjan Virant. Foto: MOL

LJUBLJANA – Ljubljanski mestni svetniki na današnji izredni seji, ki so jo sklicali na zahtevo opozicijskih svetniških skupin SDS, NSi in Zelenih Slovenije, niso glasovali o nobenem izmed predlaganih sklepov. Zato so v SDS in NSi odgovorili z obstrukcijo redne seje, ki sledi izredni. Med drugim sta bila na dnevnem redu današnje izredne seje sporno ravnanje svetnika Jerneja Marjana Viranta in izraba posveta ravnateljev v politične namene.

Večina svetnikov za konec obravnave

Takoj ko je župan Zoran Janković odprl razpravo predlaganih točk, so se namreč pojavili proceduralni predlogi o koncu obravnave, ki jih omogoča poslovnik mestnega sveta. Omenjene proceduralne predloge so vložili svetnik LDS Slavko Slak ter svetniki Liste Zorana Jankovića Eva Strmljan Kreslin, Maša Kociper in Jelka Žekar. In večina svetnikov je take predloge podprla. Razen obrazložitev tako o predlaganih točkah ni bilo niti vsebinske razprave niti glasovanja o predlaganih sklepih.

Nujna javna obsodba

V svetniških skupinah SDS, NSi in Zelenih Slovenije so glede ravnanj Viranta, ki je ob napovedanem rubežu na domu županovega sina Jureta Jankovića novinarjem dejal, naj se umaknejo, sicer bo šel po pištolo, v gradivu za sejo zapisali, da je nujna javna obsodba vseh oblik nasilnega ravnanja in groženj, še posebej, če jih je v javnosti izrekel mestni svetnik. Svetniške skupine so obravnavo te točke sicer predlagale že na prejšnji seji mestnega sveta 26. novembra, a gradivo ni bilo pravočasno posredovano vsem svetnikom.

Na dnevnem redu izredne seje tudi predlog sklepa o izrabi posveta ravnateljev v politične namene

V omenjenih svetniških skupinah so namreč zapisali, da so ravnatelji prišli na posvet 28. septembra letos v veri, da gre za posvet in vsebine, ki jih je pripravil oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana (MOL). »Ob vstopu v dvorano pa so naleteli na svetnike MOL in poslance iz vrst Pozitivne Slovenije (PS). Župan Zoran Janković jih je ob tem politično nagovoril,« so pojasnili. Svetniki so predlagali tudi obravnavo po njihovem mnenju nedopustnega in skrajno žaljivega odnosa župana do ravnateljev. Kot je pojasnjeno v gradivu, bi mestni svet s sprejemom sklepa jasno sporočil, da obsoja vsako obliko političnega, predvsem pa oblastnega nasilja. V aktivu ravnateljic in ravnatelja ljubljanskih vrtcev pa so v dopisu mestnemu svetu zapisali, da ne dovolijo, da kdo v njihovem imenu navaja, da župan z njimi manipulira. Zapisali so, da so sestanek pri županu razumeli kot obrazložitev aktualnih dogodkov ter da do zdaj niso imeli razlogov, da župana ne bi spoštovali in cenili. Tudi v aktivu ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol so župana podprli in zapisali, da je bil za nekatere sporni sestanek pri Jankoviću zelo konstruktiven. V dopisu so poleg tega izrazili nestrinjanje z nekaterimi navedbami ravnatelja OŠ Prule Dušana Merca, ki je bil kritičen do Jankovićevega ravnanja.

Despotski Janković?

Svetnica SDS Mojca Škrinjar je v obrazložitvi točke povedala, da je drža Jankovića do ravnateljev despotska. Dejala je, naj bodo zbiratelji podpisov ravnateljev za omenjena dopisa pozorni, kaj se bo zgodilo s tistimi ravnatelji, ki niso prispevali za župana pozitivnega mnenja. V svetniških skupinah predlagateljic so poleg tega želeli opraviti tudi razpravo o tem, da večina večstanovanjskih stavb v Ljubljani še nima v celoti urejenih pripadajočih zemljišč.

Deli s prijatelji